صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۵۲۲۸۸۱
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۲۰ - ۱۹ دی ۱۳۹۸
اسناد ویکی لیکس در «انتخاب»؛ شماره ۱۱۹/
وود به ما گفت که کانادا تمایل دارد بداند راهبرد ما در برابر ایران در نشست شورای حکام آژانس در روز ۱۶ ژوئن و سپس در مجمع عمومی آژانس در ماه سپتامبر چه خواهد بود (از جمله احتمال تصویب قطعنامه).
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

«انتخاب» اسناد ویکی لیکس در رابطه با ایران را که متعلق به سال های ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۹ است، را به صورت روزانه و به منظور آگاهی مخاطبان نسبت به تحولات و اتفاقات گذشته، منتشرمی کند

سرویس تاریخ «انتخاب»: سندی محرمانه از کانادا به تاریخ  جمعه ۹ خرداد ۱۳۸۲ با عنوان «برنامه هسته‌ای ایران: فشار سخت کانادا» منتشر شده است.

به گزارش «انتخاب»؛ متن این سند که ویکی لیکس آن را منتشر کرده، در زیر آمده است:

موضوع سند: برنامه هسته‌ای ایران: فشار سخت کانادا
طبقه بندی: محرمانه
جمعه ۲۰:۴۶ دقیقه سی می ۲۰۰۳
از: کانادا
به: نامشخص

۱. وزیر امورخارجه کانادا، گراهام با وزیر امورخارجه ایران، خرازی در روز ۲۴ می‌در پاریس دیدار کرده و بر نگرانی شدید کانادا از برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرد. تری وود، معاون امورخارجه در امور عدم گسترش، می‌گوید گراهام به خرازی گفت که سخنان ایران در روز ۶ می‌در آژانس بین المللی انرژی اتمی این تصور را ایجاد کرد که ایران رویکردی غیرمفید و غیرشفاف دارد. گراهام کاغذی را به خرازی تحویل داد که خواهان همکاری ایران با آژانس و پذیرش پروتکل الحاقی شده و سوالاتی را درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌کرد. خرازی پاسخ داد که دولت ایران تا جای ممکن شفافیت دارد و هیچ مشکل «اساسی» در امضای پروتکل الحاقی ندارد، اما این پروتکل مباحثی را در تهران ایجاد کرده است. خرازی همان سند مربوط به «فعالیت‌های هسته‌ای صلح آمیز» ایران را که به پاپاندرو وزیر امورخارجه یونان تحویل داده بود، به گراهام داد.

۲. علاوه بر دیدار گراهام با خرازی، وود به ما گفت که مسئولان عالی رتبه کانادا در دو هفته گذشته سه بار با همتایان ایرانی خود دیدار کرده اند. لاورتو، معاون وزیر امورخارجه با آهنی، معاون وزیر امورخارجه ایران (اروپا و آمریکا) در روز ۲۴ می‌در تهران دیدار کرده است. مدیرکل امنیت بین الملل، جیل سینکلر، موسوی، سفیر ایران را برای ملاقاتی در روز ۲۸ می‌در اوتاوا احضار کرد، و مک کینون، سفیر کانادا هم روز ۱۸ می‌با زیامانی نیا، مدیرکل (امور سیاسی/بین الملل) وزارت امورخارجه ایران دیدار کرد. موافقت وزیر امورخارجه ایران با دیدار زیامانی نیا سه هفته طول کشید.

۳. واکنش ایران در تمامی این ملاقات‌ها آن است که آن‌ها کاملا باز عمل کرده و کاری در نقض الزامات خود انجام نمی‌دهند. اما زیامانی نیا تایید کرده است که آن‌ها تاسیسات غنی سازی آب سنگین خود را زودتر اعلام نکرده بودند، زیرا نمی‌خواستند تحت نظایت فزاینده قرار بگیرند. زیامانی نیا گفت که خرازی و رییس سازمان انرژی اتمی ایران مسئول تعیین اقداماتی از جمله پروتکل الحاقی شده اند که می‌تواند نگرانی‌های بین المللی را رفع کند. آهنی، معاون وزیر امورخارجه این پیشنهاد ایران را تکرار کرد که بعد از دیدار البرادعی با تهران مطرح شده بود و شامل ساخت یک نیروگاه با همکاری آژانس بین المللی انرژی اتمی و با هدف اثبات همکاری و شفافیت آن‌ها می‌شد.

۴. مسئولان ایرانی تلاش کردند تا آمریکا را به عنوان مسئول مشکل معرفی کنند و سوالات آمریکا در نشست روز ۶ می‌آژانس را «حساس» توصیف کردند. آن‌ها به کانادایی‌ها گفته اند که حتی اگر پروتکل الحاقی را امضا کنند باز هم آمریکا راضی نخواهد شد. آهنی تاکید کرده است که مباحث زیادی حول این پروتکل انجام شده است که شامل نمایندگان مجلس هم می‌شود و ایران تنها در صورتی پروتکل الحاقی را امضا خواهد کرد که انجام آن فشار‌های بین المللی را رفع کند.

۵. درخواست اقدام: وود به ما گفت که کانادا تمایل دارد بداند راهبرد ما در برابر ایران در نشست شورای حکام آژانس در روز ۱۶ ژوئن و سپس در مجمع عمومی آژانس در ماه سپتامبر چه خواهد بود (از جمله احتمال تصویب قطعنامه). لطفا راهنمایی کنید.
سلوچی