پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
به گزارش ایسنا، منطقه اردبیل، احمدی در سومین کارگاه تدوین برنامه مدیریت جامع تالاب نئور در فرمانداری اردبیل اظهار کرد: حفاظت از تالابها براساس کنوانسیونهای بینالمللی از ارزش و اهمیت خاص برخوردار است به طوری که نقش این تالابها را در تامین غذا، کنترل سیلابها، جلوگیری از خشکسالی، تصفیه هوا و دفع آلایندهها، تامین منابع آب پائین دست و ارزش فرهنگی به خوبی مشاهده میکنیم.
وی با بیان اینکه وجود دریاچه ارومیه به پاکی هوای آذربایجان و جلوگیری از گردغبار و بادهای محلی و همچنین تنوع زیستی کمک کرده بود، خاطرنشان کرد: بعد از مرگ تدریجی این دریاچه ما امروز باید میلیاردها تومان هزینه کنیم تا احیای آن انجام شود.
نماینده دفتر حفاظت از تالابهای کشور افزود: همین تالابها میتواند سالانه ۵ میلیارد دلار ارزش خدماتی ایجاد کند و ۱۰ برابر جنگلها تولید ارزش افزوده داشته به طوری که تالاب شادگان برای ۵ هزار نفر و هامون نیز ۷۰ هزار خانوار تامین معاش کرده است.
احمدی بیان کرد: با نابودی تدریجی این تالابها در سالهای گذشته به رغم اهمیت و جایگاه آنها ما شاهد برخی نابسامانیهایی بودیم به طوری که در همین تالاب نئور که منطقه حفاظت شده محسوب میشود، تنوع و تکثر بهرهبرداران خود مانعی جدی در احیای آن بوده است.
وی ادامه داد: جهاد کشاورزی، منابع طبیعی، حفاظت محیط زیست، میراث فرهنگی، شیلات و ... از شرکای تالابها به شمار میرود که این اوضاع به هم ریخته زمینه به هم ریختگی تالابها را به وجود آورده است.
نماینده دفتر حفاظت از تالابهای کشور اضافه کرد: شاه بیت توسعه پایدار در حوزه آبریزها احیای تالابها و مصرف بهینه در پائیندستها به حساب میآید به طوری که یکی از علل و عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه بهرهبرداریهای متعدد در پائین دست با هدف احیای کاربریهای گوناگون بوده است که به نوعی نابسامانیها را در این حوزه رقم زده است.
احمدی به تشدید آلودگی و فرآیند خشکسالی در احیای این تالابها اشاره کرد و گفت: ما به دلیل واقع شدن در نقطه خشک جهان باید با خشکسالیها کنار بیائیم چرا که دریاچه آرال که ۵ برابر ارومیه وسعت داشت به دلیل ناپایداری تامین منابع و کشت محصولات آببر دچار مرگ تدریجی شده به طوری که تنها ۲۰ درصد از این دریاچه باقی مانده است.
اختصاص ۷ هزار میلیارد تومان گام اول در احیای دریاچه ارومیه
نماینده دفتر حفاظت از تالابهای کشور در ادامه از اختصاص ۷ هزار میلیارد تومان اعتبار ملی برای احیای دریاچه ارومیه در گام اول خبر داد و اظهار کرد: باید ۱۰ برابر این رقم هزینه کنیم تا دریاچه ارومیه احیا شود.
احمدی خاطرنشان کرد: ما قصد نه گفتن به طرحهای توسعهای و صنعتی را نداریم اما باید تعادل مناسبی بین توسعه زیست بومها و همچنین رویکرد توسعه صنعتی اتفاق بیفتد تا ما هم در بهرهبرداری و هم حفاظت بتوانیم کارها را به شکل متوازن به پیش ببریم.
وی در مورد احیای ۳۰ تالاب کشور با همکاری و هماندیشی جوامع محلی و استفاده از نظرات کارشناسی بیان کرد: خود دریاچه ارومیه در جلوگیری از تولید ریزگردها نقشآفرین بوده و مهمتر از تنوع پرندگان همچون پلیکان برای ما مدیریت اکوسیستم در این تالابها و دریاچهها مدنظر است.
نماینده دفتر حفاظت از تالابهای کشور ادامه داد: ایران جزو ۱۸۸ کشور دنیاست که به کنوانسیون تنوع زیستی و همچنین کنوانسیونهای زیست بومی دنیا پایبند بوده و سعی بر این است تا اهداف جامع در این حوزه پیگیری شود.
احمدی از انتخاب اجتماعی در سایه مدیریت جامع به نفع ذینفعان محلی، اطلاعرسانی و آگاهسازی و تدوین برنامه جامع برای تالابها خبر داد و گفت: ما تاکنون برای نئور سه کارگاه برگزار کردیم و در این کارگاهها ابعاد مختلف احیای این دریاچه با در نظر گرفتن ساختارهای سازمانی و جوامع محلی، زونبندی و پهنهبندی مورد توجه قرار گرفته و سعی بر این است تا در دو گام باقیمانده بتوانیم کتاب جامع مدیریت نئور را تهیه کنیم.
وی در پایان تصریح کرد: ما در این گامهای احیا و بازسازی سعی میکنیم تا نگاه همه جانبهای را به احیای تالابها و زیست بومهای محلی داشته باشیم که قطعا در این راستا تاکنون برای ۲۰ تالاب کتاب جامع و کاملی تدوین شده و تلاش برای بهرهگیری از نظرات کارشناسی و نگاههای توسعهای است.