پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
رجب سویلو در میدل ایست آی نوشت: مقامات ترکیه نگرانند که تحریم های آمریکا علیه ایران در آینده نزدیک ثبات و آرامش در عراق را به خطر بیندازد. ما در مصاحبه اختصاصی با سفیر ترکیه در عراق در مورد نگرانی های آنکارا صحبت کردیم.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: فاتح ییلدیز در این ارتباط گفت: «عراق وابستگی زیادی به گاز و برق صادراتی ایران دارد. اما تحریم های آمریکا می توانند به یک بحران انرژی در تابستان منجر شوند».
او ادامه داد: «ممکن است شاهد تکرار تظاهرات هایی باشیم که سال گذشته در عراق شروع شدند». اعتراضات گسترده سال قبل تا حدود زیادی ناشی از افت کیفیت خدمات عمومی در کشور بودند.
معترضان در طول تظاهرات چند ماهه خود ساختمان های دولتی و دفاتر اداری گروه های شبه نظامی را به آتش کشیدند.
وزیر برق عراق در ماه آوریل اعلام کرد که کشورش گزینه ای برای جایگزین کردن گاز وارداتی از ایران ندارد. عراق برای ادامه فعالیت شبکه برق ملی خود به گاز ایران وابسته است.
دولت ترامپ در ماه مارس یک دوره معافیت 90 روزه برای عراق در نظر گرفت. معافیت بغداد از تحریم های آمریکا در اواسط ژوئن به پایان خواهد رسید. تحلیلگران معتقدند که آمریکا معافعیت عراق را تمدید نخواهد کرد.
روابط نزدیک
مقامات ترکیه معتقدند که تنش های اخیر بین ایران و آمریکا باعث ایجاد مشکلاتی در عراق شده است که احتمال شروع ناآرامی در کشور را افزایش می دهد.
دولت آمریکا اخیرا اعلام کرد که در پاسخ به تهدیدات ایران در منطقه یک ناو هواپیمابر، تعدادی بمب افکن بی-52 و 1500 نیروی جدید را به منطقه اعزام خواهد کرد.
برخی تحلیلگران خاورمیانه در گذشته پیشنهاد داده بودند که ترکیه به عنوان یک میانجی برای حل اختلافات بین ایران و آمریکا عمل کند. اما ییلدیز گفت که ترکیه هنوز در مورد این موضوع تصمیم گیری نکرده است.
ییلدیز تاکید کرد که ترکیه از دولت تکنوکرات عراق به رهبری عادل عبدالمهدی حمایت میکند. گفتنی است، پیش بینی می شود که دولت عراق مشکلات زیرساختی کشور از جمله کمبود برق و آب را حل کند.
طی دو هفته گذشته عادل عبدالمهدی، نخست وزیر و برهم صالح، رئیس جمهور عراق از ترکیه بازدید کردند. احتمالا دو کشور در آینده روابط نزدیک تری با یکدیگر خواهند داشت.
عراق روز چهارشنبه 188 نفر از فرزندان اعضای گروه داعش را به ترکیه بازگرداند. این اقدام گام کوچکی برای حل مشکلات ناشی از درگیری های مختلف در عراق بود.
برنامه اقدامات دوجانبه
عراق و ترکیه اخیرا تلاش کرده اند که در دو حوزه مهم با یکدیگر همکاری کنند.
اول، دو کشور قصد دارند عملیات نظامی مشترکی را علیه گروه مارکسیستی حزب کارگران ترکیه (پ.ک.ک) انجام دهند. مقرهای اصلی این گروه در کوه های قندیل عراق قرار دارد. بیش از 30 سال است که گروه پ.ک.ک و دولت ترکیه در حال جنگ با یکدیگر هستند.
ییلدیز در این ارتباط گفت: «گروه پ.ک.ک به طور گسترده در مناطق سنجار و مخمور عراق حضور دارد. این مناطق در حال حاضر در کنترل دولت عراق قرار گرفته اند».
او ادامه داد: «ما در حال حاضر با دولت محلی کردستان در شمال در حال مذاکره هستیم. ترکیه باید برای کنترل کردن تهدیدات پ.ک.ک مذاکرات جداگانه ای با دولت عراق داشته باشد. بیش از 5 هزار نفر از نیروهای این گروه تروریستی در سنجار حضور دارند».
اما در حال حاضر مناطق اطراف کرکوک و سنجار در کنترل نیروهای بسیج مردمی عراق قرار دارد. این گروه های شبه نظامی تحت حمایت ایران هستند و دولت عراق نمی تواند به راحتی آن ها را مدیریت کند. گفتنی است، هنوز مشخص نیست که آیا عراق می تواند خواسته های ترکیه را برآورده کند یا خیر.
ییلدیز در این ارتباط گفت: «مطابق با برخی گزارش ها گروه های شبه نظامی با نیروهای پ.ک.ک درگیر شده اند. برخی مدعی شده اند که نیروهای بسیج مردمی با شاخه محلی سازمان پ.ک.ک یعنی واحدهای مقاومت سنجار درگیر شده اند. ما ترجیح می دهیم که در مورد مبارزه با گروه پ.ک.ک با همتاهای عراقی خود بحث کنیم و یک برنامه عملی ایجاد شود».
طرح آب ترکیه
دو کشور قصد دارند در حوزه آب نیز با یکدیگر همکاری داشته باشند.
هفته گذشته رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه اعلام کرد که یک گروه تحقیقاتی ترکیه به رهبری ویسل اروغلو، نماینده ویژه ترکیه در عراق در حال آماده کردن طرحی برای حل مشکل کمبود آب در عراق است.
دولت عراق در گذشته ادعا کرده است که سدهای عظیم ترکیه بر روی رودخانه دجله باعث کاهش سرعت جریان آب در تابستان و در نتیجه بحران آب می شوند.
ییلدیز در این ارتباط گفت: «عراقی ها صرفا بر روی رودخانه دجله تمرکز کرده اند. ما سال گذشته ظرفیت آب را افزایش دادیم اما متاسفانه مشکل آب برطرف نشد. در حال حاضر باید نحوه استفاده آب توسط عراقی ها مورد بررسی قرار گیرد. ما تجارب زیادی در حل مشکلات مرتبط با آب داریم. دوست داریم که به حل بحران آب عراق کمک کنیم».
سفیر ترکیه معتقد است که آنکارا باید یک میلیارد دلار وام کم بهره برای کمک به بازسازی سیستم های آبیاری عراق و ترویج فرهنگ صحیح مصرف آب به دولت عراق اعطا کند.