پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
المانیتور نوشت: مطالعات یک اندیشکده نشان میدهد که در صورت بالا گرفتن تنش میان ایران و آمریکا، عراق قربانی این خصومتورزی خواهد بود. گروه بینالمللی بحران که پیرامون نحوه پیشگیری از جنگ به پژوهش میپردازد، درباره وضعیت توافق هستهای ۲۰۱۵ میان ایران و قدرتهای بزرگ به نظرسنجی از مقامات رسمی کشورهای جهان از جمله ایران پرداخت.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: ترامپ با خارج کردن آمریکا از برجام، با هدف منزوی کردن ایران اقدام به وضع تحریمهای اقتصادی علیه ایران کرده است اما اروپاییها هنوز از این توافق حمایت میکنند. مطالعه گروه بینالمللی بحران نشان میدهد ایران که خود را در جایگاه اخلاقی مناسب و قادر به تحمل فشارها تا پایان دوره ریاستجمهوری ترامپ و انتخابات بعدی میبیند، به احتمال زیاد همچنان به برجام پایبند خواهد ماند. اما از طرف دیگر مولفان این مطالعه معتقدند که اگر صادرات نفت ایران به کمتر از هفتصد هزار بشکه در روز برسد که عواقبی مانند تورم افسارگسیخته را به دنبال خواهد داشت، ممکن است تهران محاسبات خود را تغییر دهد. این گزارش میگوید که اگر ایران بخواهد دست به اقدامات تلافیجویانه علیه آمریکا بزند، بهترین گزینه برای تهران استفاده از گروههای نیابتی خود در سرتاسر خاورمیانه خواهد بود؛ اقدامی که به اندازه کافی تنشآفرین نیست تا واکنش شدید اروپاییان را برانگیزد.
در این گزارش از زبان تحلیلگر ایرانی نقلقول شده است که محتملترین مکان نیز عراق خواهد بود؛ کشوری که شبهنظامیان شیعه در آن روابط نزدیکی با تهران دارند. او گفته است: «عراق منطقهای است که در آن از تجربه و توانمندی کافی برخورداریم تا ضربهای خفیفتر از آنچه موجب واکنش شدید آمریکا بشود، به آنها بزنیم».
او افزوده که ایران دارای نفوذ بسیار زیادی در لبنان و سوریه است اما این دو کشور موقعیت شکنندهای دارند و ممکن است این اقدام موجب تضعیف موقعیت ایران در آنها شود. او معتقد است ایران از امکانات کافی در افغانستان برخوردار نیست و افزایش حمایت از حوثی ها در یمن نیز بیشتر از آنکه به آمریکا ضربه بزند، به زیان سعودیها خواهد بود.
روزنامه وال استریت ژورنال روز یکشنبه گزارش داد که مشاور تندروی امنیت ملی ترامپ، جان بولتون پس از حمله خمپارهای به سفارت آمریکا در بغداد، از ارتش این کشور خواسته که گزینههای نظامی برای حمله به ایران را در اختیار کاخ سفید بگذارد. البته کسی در این حملات آسیب ندید و متعاقب اعتراضات عمومی در بصره نسبت به اوضاع اقتصادی، به کنسولگری ایران در این شهر نیز حمله شد.
نگاه کنید در این چند سال چی برای ما گذاشتند؟ به غیر از یک مشت دلالِ اختلاس گر و ویران کننده ایران وایرانی.
بشنو باور نکن. ترامپ آدم اقتصادی هست، آدم این حرفا نیست که بخواهد با ایران شاخ تو شاخ بشود.
در پاسخ برخی مسولین سیاسی جمهوری اسلامی ترجیح دادند در مورد این خبر که صحت و سقم آن معلوم نیست واکنش نشان ندهند و به قول معروف ترجیح دادند بگویند جواب ابلهان خاموشی است.
از سوی دیگر دکتر محمد جواد ظریف این تفکر آقای بولتون را تفکر گاوچرانی دانست که سالهاست فکر می کند با قلدری می تواند نظر آمریکا را بر دیگران تحمیل کند.
دکتر امیر محبیان استاد دانشگاه و از سیاستمداران برجسته ای که نظرش در میان طیف های مختلف سیاسی مقامات ایرانی بسیار مورد قبول است در یک مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری اسپوتنیک در این باره اظهار داشت:"اقدام عليه ايران اقدامي پيچيده است كه حوزه هاي بسياري را درگير خود خواهد كرد".
وی افزود:"شرايط آمريكا در حال حاضر به گونه اي نيست كه مايل باشد درگير نبردي با عواقب و بالاتر از همه هزينه هاي نامعلوم شود."
دکتر محبیان گفت:"هر چند ظاهرا اكنون عربستان در كنار آمريكا و اسراييل بر آتش فشار برايران مي دمند اما آنها هم مايل نيستند منطقه وارد شعله هايي برافروخته شود كه كنترل آن در دست هيچكس نيست."
به گفته این استاد دانشگاه: "واكنش رهبران ايران و عمق و شدت واكنش آنها اصلا قابل محاسبه نيست. اروپايي ها در درگيري با ايران، همسو با راديكال ها فكر نمي كنند. آشوب در خاورميانه و آتش روي چاه هاي منطقه همه را نگران مي كند. فراتر از همه روانشناسي ترامپ نشان مي دهد او در پي نفع و گريزان از هزينه است. شعارهاي تند و فشارهاي او با هدف معامله صورت مي گيرد و نه جنگ".
در پایان دکتر محبیان اظهار داشت:" امثال بولتون با اين اقدامات قصد دارند قيمت خود را نزد لابي هاي اسراييل و عرب بالا ببرند. در پنتاگون كساني نشسته اند كه درسشان را خوب خوانده اند و معناي ورود به جنگي با نتيجه نامعلوم را مي دانند".
ما باید سعی کنیم روابط حداکثری را با دنیا حفظ کنیم و با تمام توان نفت خودمان را هم بفروشیم و هم تولید داخلی در بخش های مختلف را افزایش دهیم.
ان مع العسر یسری، بعد از هر سختی گشایشی است. انشا الله