پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ ریاستجمهوری روسیه امروز (سهشنبه) تأکید کرد، با وجود اتفاقی که شب گذشته در سوریه به دنبال حمله نیروهای رژیم صهیونیستی به «لاذقیه» و سرنگون شدن هواپیمای روسیه افتاد، اجرای توافق حاصل شده میان روسیه و ترکیه درباره «ادلب» همچنان ادامه خواهد یافت.
بنا بر گزارش خبرگزاری «تاس»، پسکوف با اشاره به حادثه سرنگونی هواپیمای روسیه در حمله جنگندههای رژیم صهیونیستی به «لاذقیه» سوریه متعهد شد که کرملین این اتفاق را مورد بررسی قرار خواهد داد.
وی در ادامه ضمن خودداری از پاسخ به این سوال که آیا این حادثه در روابط روسیه و اسرائیل اثرگذار خواهد بود، گفت: «در خصوص سرنگونی این هواپیما، من صرفا میگویم که کرملین به شدت نگران این رویداد است».
سخنگوی کاخ ریاستجمهوری روسیه افزود: «ارزیابی کامل این حادثه در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است...همانطور که گفته شد این یک اقدام تحریکآمیز بود...هیچ نیازی برای اضافه کردن موضوعی به بیانیه کاملا شفاف وزارت دفاع وجود ندارد. هر موضوع دیگری بعدا اعلام خواهد شد».
«ایگور کوناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه امروز (سهشنبه) در گفت وگو با رسانهها اعلام کرد که حدود ساعت 22:00 روز 17 سپتامبر به وقت سوریه، چهار فروند جنگنده «اف-16» رژیم صهیونیستی تأسیسات سوریه در منطقه لاذقیه را با بمبهای هدایتشده هدف قرار دادند. این جنگندهها از سمت دریای مدیترانه با ارتفاع بسیار پایین به اهداف خود نزدیک شدند.
وی افزود: «جنگندههای اسرائیل از هواپیمای روسیه به عنوان یک پوشش استفاده کردند و این هواپیما را در معرض شلیک پدافند هوایی سوریه قرار دادند. در نتیجه «ایلوشن-20» که سطح محدوده راداری آن بزرگتر از «اف-16» بوده، در شلیک موشکهای پدافند هوایی سوریه سرنگون شده است».
این نظامی ارشد روسیه تأکید کرد: «مسکو این اقدامات تحریمآمیز اسرائیل را اقدامی خصمانه تلقی میکند و در نتیجه اقدامات غیرمسئولانه ارتش اسرائیل، 15 نفر از نظامیان روسیه کشته شدهاند. این اتفاق به هیچ عنوان با روح شراکت میان روسیه و اسرائیل همخوانی ندارد و ما حق واکنش مناسب به این اقدام خصمانه را برای خود مسلم میدانیم».
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه نیز پس از این در جمع خبرنگاران حاضر شد و تأکید کرد که موضع وی نیز همان موضع وزارت دفاع روسیه است.
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه در گفتوگوی تلفنی با «آویگدور لیبرمن» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز تأکید کرد که مسئول کشته شدن نظامیان روس، اسرائیل بوده و روسیه به این اقدام غیرمسئولانه رژیم صهیونیستی پاسخ خواهد داد.
توافق مسکو و آنکارا درباره «ادلب» سوریه
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه روز دوشنبه 17 سپتامبر (26 شهریورماه) پس از دیدار با همتای ترکیهای خود در شهر سوچی روسیه اعلام کرد که با رئیسجمهور ترکیه بر سر نحوه تعامل با بحران ادلب به توافقاتی رسیده و دو کشور میخواهند یک منطقه غیرنظامی به وسعت 15 کیلومتر مربع در این استان سوریه ایجاد کنند.
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه نیز در پی اعلام توافق آنکارا و مسکو برای ایجاد منطقه غیرنظامی میان نیروهای ارتش سوریه و شبهنظامیان مسلح این کشور در استان ادلب اعلام کرد که هیچ عملیات نظامی در این استان انجام نخواهد شد.
منابع دیپلماتیک حاضر در مسکو اعلام کردند که این توافق طی سه مرحله انجام خواهد شد؛ مرحله نخست شامل ایجاد یک منطقه «عاری از سلاح» در عمق ۱۵ کیلومتری در اطراف شهر ادلب خواهد بود و پیش از نیمه اکتبر (۲۳ مهر ماه) این مرحله اجرا خواهد شد.
در مرحله دوم، سلاح سنگین جمعآوری خواهد شد و این روند تا دهم نوامبر (۱۹ آبان) با نظارت روسیه و ترکیه ادامه خواهد داشت.
پس از آن، در مرحله سوم، بعد از آنکه همه سلاحهای سنگین تروریستها تحویل گرفته شد و از مناطق غیر نظامی دور شدند، نهادهای دولتی سوریه پیش از پایان سال جاری میلادی در ادلب فعالیت خود را آغاز خواهند کرد.
به گفته این منابع، گروههای مسلحی که این توافق را نپذیرند، دشمن ارتش ترکیه خواهند بود و ترورریستی قلمداد خواهند شد.
موضوع «کریمه» غیرقابل مذاکره است
سخنگوی کاخ ریاستجمهوری روسیه در بخش دیگری از کنفرانس مطبوعاتی امروز خود به موضوع اوکراین پرداخت و تأکید کرد: «حل بحران در جنوب شرقی اوکراین تنها در نتیجه اجرای توافقات مینسک میسر خواهد بود».
وی در ادامه گفت که مسئله حاکمیت کریمه برای روسیه بسته شده است و مسکو قصد ندارد این موضوع را در متن مذاکرات برای حل بحران در شرق اوکراین به بحث بگذارد.
پسکوف این اظهارات را در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در خصوص موضع کرملین درباره نیات برخی سیاستمداران اوکراینی برای رجوع به موضوع تمامیت ارضی اوکراین بر اساس یادداشت تفاهم بوداپست مطرح کرد.
بنا بر این گزارش، یادداشت تفاهم بوداپست در سال 1994 به عنوان سند تضمین امنیتی برای کییف پس از پیوستن اوکراین به پیمان عدم اشاعه تسلیحات هستهای، میان روسیه، انگلیس، آمریکا و اوکراین به امضا رسیده بود.
سخنگوی کاخ کرملین در ادامه تأکید کرد: «در این سند هیچ اشارهای به کریمه نشده است و به طور کلی موضوع کریمه برای مسکو غیرقابل مذاکره خواهد بود».
شبهجزیره کریمه پس از آغاز ناآرامیها در شرق اوکراین در سال 2014 میلادی و پس از برگزاری همهپرسی به روسیه الحاق شده است. از آن زمان تا کنون این مسئله موضوع اختلاف میان روسیه و اوکراین بوده است.
پسکوف در ادامه یک بار دیگر موضع مسکو را تکرار کرد و گفت: «بحران در شرق اوکراین تنها از طریق اجرای کامل توافقات مینسک محقق خواهد شد. تمام کشورها بر این باورند که این سند هیچ جایگزینی ندارد... در حال حاضر کییف اجرای این سند را متوقف کرده است».
آلمان و فرانسه طرحی را برای برقراری صلح در شرق اوکراین در سال 2015 میلادی پیشنهاد کردند که بر همین اساس چهارچوبی موسوم به چهارچوب نرماندی متشکل از روسیه، اوکراین، آلمان و فرانسه برای برقراری صلح در شرق اوکراین تشکیل شد و توافقاتی نیز تحت عنوان توافقات مینسک به امضا رسیده است. آلمان و فرانسه در ماههای اخیر به دنبال از سرگیری گفتوگوها در چهارچوب نرماندی به منظور پایان دادن به درگیریها در شرق اوکراین بودهاند.