پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : سخنگوی وزارت خارجه چین اعلام کرد که این کشور با وجود خروج آمریکا از توافق جامع و نهایی هستهای وین بین ایران و گروه ۱+۵ و با عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) ، بدون نقض تعهدات بین المللی، ، همکاری اقتصادی اش را با ایران ادامه خواهد داد.
به گزارش ایرنا، 'هوا چون اینگ' در مورد احتمال خروج برخی شرکت های غربی از ایران به دنبال خروج آمریکا از قرارداد هسته ای ایران تاکید کرد: دولت چین همواره با اجرای تحریم های یکجانبه کشوری علیه سایر کشورها مطابق با قوانین داخلی خود، مخالفت کرده است و اکنون نیز مخالف هرگونه تحریم و اعمال فشار بر ایران به دلیل خروج آمریکا از برجام هستیم.
او با بیان اینکه چین و ایران همواره مبادلات اقتصادی و تجاری خود را حفظ کرده اند، افزود: دو کشور با رعایت پروتکل های بین المللی همکاری های خود را از این به بعد نیز ادامه خواهند داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین تصریح کرد: پکن در مورد توافق جامع هسته ای ایران، بارها موضع خود را به صورت شفاف و روشن اعلام کرده است و اخیرا نیز 'وانگ یی' وزیر امور خارجه چین در کنفرانس مطبوعاتی با 'موگرینی' نماینده ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بروکسل بار دیگر موضع چین در این مورد را بیان کرد.
وزیر خارجه چین 11 خرداد در بروکسل پس از دیدار با 'فدریکا موگرینی' در نشست خبری مشترک با وی گفته بود هیچ توافقنامه ای بی نقص نیست و نمی توان با یک توافقنامه همه مشکلات را حل کرد راه درست این است که طرفین ضمن مراعات برجام، از طریق گفت و گو به بررسی مسایل پیش آمده بپردازند این بهترین راه حل مساله برجام است چین امیدوار است طرفین در این باره مباحثات را آغاز کنند و به توافق برسند.
'وانگ یی' گفته بود مراعات توافقنامه های بین المللی جزو دانستنی های پایه ای درباره حقوق بین المللی است و کشورهای بزرگ حتی باید در این زمینه الگوی کشورهای دیگر باشند.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین در ادامه اظهار داشت: ما بر این باوریم که پیروی از توافقنامه های بین المللی، یک اصل اساسی در حقوق بین الملل است.
هوا افزود: قدرت های بزرگ خود باید نقش نمونه و پیشرو در رعایت این توافقنامه ها داشته باشند.
سخنگوی وزارت خارجه چین اظهار کرد چین در این مورد با اتحادیه اروپا به صورت جدی همکاری خواهد کرد تا با اقتدار کامل از توافق جامع موضوع هسته ای ایران حفاظت نماید.
ترامپ روز 18 اردیبهشت ماه اعلام کرد که کشورش را از این توافق خارج می کند. این اقدام با مخالفت های گسترده جهانی روبرو شد و دیگر کشورهای امضا کننده این توافق یعنی آلمان، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و اتحادیه اروپا اعلام کردند که به این توافق پایبند می مانند.
حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران بلافاصله پس از اعلام دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر خروج این کشور از برجام اعلام کرد که به وزارت خارجه دستور دادم ظرف چند هفته آینده با کشورهای اروپایی و روسیه و چین، رایزنی و مذاکره شود و اگر منافع ملت ایران تامین شود، در برجام خواهیم ماند.
وزیر امور خارجه کشورمان در نامه ای به همتایان خارجی خود نوشته است: اگر قرار باشد برجام ادامه یابد، اعضای باقی مانده در برجام و سایر شرکای تجاری باید اطمینان دهند خسارت ایران (ناشی از خروج امریکا از برجام) بی قید و شرط از طریق اقدامات ملی، منطقهای و جهانی جبران میشود.