پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مصرف زیاد چربی و روغن از جمله در کیک و چیپس، استفاده از نمک و مواد افزودنی در سوسیس و کالباس، مصرف زیاد مواد قندی در غذاها و نوشیدنی ها و سوخته شدن غذا احتمال بروز سرطان را بالا می برد.
به گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، زهرا عبداللهی روز پنجشنبه افزود: سرطان بعد از بیماری های قلبی- عروقی به عنوان مهمترین عامل مرگ و میر در کشورهای دنیا و از جمله کشور ما مطرح است و طی دهه های آینده اولین عامل مرگ و میر به ویژه در کشورهای در حال توسعه خواهد بود.
وی گفت: 30 تا 40 درصد سرطان ها با حفظ وزن مطلوب، تغذیه صحیح و بهبود شیوه زندگی قابل پیشگیری است.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: عوامل تغذیه ای که احتمال بروز سرطان را افزایش می دهند عبارتند از مصرف نامطلوب و زیاد چربی ها، نمک، قند و شکر، طبخ نامناسب غذا و استنشاق مکرر بخار روغن سوخته.
وی گفت: مصرف زیاد انواع چربی ها، روغن ها و مواد غذایی چرب و سرخ شده، احتمال ابتلا به سرطان ها به ویژه سرطان پروستات، سرطان کولون، سرطان ریه و سرطان پستان را افزایش می هد.
وی افزود: اسید های چرب ترانس و اشباع (در کیک ها، کلوچه ها، کراکرها، غذاهای حیوانی، مارگارین، روغن سرخ کرده و چیپس) خطرناک ترین چربی ها هستند. بنابر این توصیه می شود بیشترین چربی مصرفی روزانه از منابع چند غیر اشباعی و تک غیر اشباعی از جمله روغن های گیاهی مایع، روغن زیتون، مغزها و ماهی باشد.
عبداللهی بیان داشت: مصرف غذاهای شور و پرنمک و نمک سود شده احتمال بروز سرطان معده را افزایش می دهد. حداکثر میزان مجاز مصرف نمک در روز حدود 5 گرم در افراد زیر 50 سال و کمتر از 3 گرم در افراد بالای 50 سال، کودکان، مبتلایان به فشارخون بالا و بیماری های قلبی عروقی است که شامل نمک موجود در مواد غذایی به طور طبیعی، نمک اضافه شده به غذا و نمک موجود در محصولات صنعتی است.
وی در خصوص روش نامناسب تهیه و طبخ مواد غذایی گفت: بعضی از روش های نادرست طبخ مواد غذایی مانند سوختن گوشت بر اثر کباب کردن موجب تولید ترکیبات سرطان زا می شود. به علاوه فرآوری گوشت ها در مواردی مانند انواع گوشت های دودی شده، نمک سود شده یا اضافه کردن مواد شیمیایی و نگهدارنده های غیر مجاز و استفاده زیاد از آنها در صنایع غذایی مثلا در انواع سوسیس، کالباس، هات داگ خطر سرطانزایی دارد.
وی افزود: قرار گرفتن مکرر در معرض بخار روغن های مورد استفاده برای سرخ کردن سریع غذا (بدون استفاده از دستگاه تهویه و دودکش برای دفع بخارات حاصل از روغن ) از علل زمینه ساز سرطان ریه معرفی شده است.
عبداللهی افزود: مصرف زیاد قند، شانس ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. در حقیقت مقادیر زیاد قند و شکر، سمومی را در بدن تولید می کنند که باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان می شود. مصرف محصولات غذایی دارای قند افزوده مانند چای و قهوه که همراه با قند و شکر مصرف می شوند و یا نوشابه های گازدار ، آب میوه های صنعتی و سایر نوشیدنی هایی که مقدار زیادی شکر دارند خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش می دهند.
مدیردفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، عوامل تغذیه ای که سبب پیشگیری از سرطان می شوند را آنتی اکسیدان ها، میوه و سبزی، فیبرهای غذایی، اسید فولیک، ویتامین دی و کلسیم نام برد و گفت: آنتی اکسیدان ها گروهی از ترکیبات در مواد غذایی هستند که می توانند رادیکال های آزاد (عوامل ایجاد کننده سرطان) را در بدن از بین ببرند و مانع از شکل گیری آنها شوند. مهمترین آنتی اکسیدان های بدن ویتامین های C ، E، کاروتنوئید ها و سلنیوم هستند.