پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : درحالیکه رسانههای انگلیسی از شورش تعدادی از نمایندگان حزب محافظهکار به رهبری رئیس پیشین این حزب برای برکناری 'ترزا می' گزارش میدهند، اما وی تأکید دارد که از حمایت کامل اعضاء کابینهاش برخوردار است و قصد کنارهگیری از قدرت را ندارد.
به دنبال سخنرانی پرحاشیه 'ترزا می' نخست وزیر انگلیس در آخرین روز کنفرانس سالانه حزب محافظهکار، گمانهزنیها درباره برکناری و یا استعفای وی از مقام نخستوزیری بهشدت بالاگرفته است.
بر اساس آخرین نظرسنجی صورت گرفته توسط اسکای نیوز که صبح امروز (جمعه) منتشر شد، اکثر مردم انگلیس، 'ترزا می' را نخستوزیری ضعیف میپندارند که بایستی تا پیش از برگزاری انتخابات آینده این کشور برکنار شود.
'گرانت شاپس' رئیس پیشین حزب محافظهکار در گفتوگو با اسکای نیوز اظهار داشت که شمار زیادی از نمایندگان پارلمان و اعضاء پیشین کابینه خواهان برکناری ترزا می از قدرت هستند.
وی گفت: به نظر من 'ترزا می' انسان خوبی است و در شرایط دشوار اقدامات خوبی را انجام داده اما واقعیت این است که حزب محافظهکار به رهبری وی نتیجه مطلوبی را در انتخابات به دست نیاورد و این مساله به جایگاه رهبری حزب آسیبزده است؛ به همین خاطر شمار زیادی از افراد اکنون بر این باورند که زمان تغییر فرارسیده است.
شاپس با اشاره به اینکه دستکم 30 نفر از اعضاء حزب محافظهکار خواهان برکناری ترزا می از قدرت هستند افزود: مخالفان نخستوزیر اکنون از او میخواهند تا بدون دردسر از مقام خود کنارهگیری، پیش از آنکه این مساله از طریق قانونی پیگیری شود و مایه ابرو ریزی شود.
بر اساس قوانین حزب محافظهکار، چنانچه رهبر حزب بهصورت داوطلبانه از مقام خود کنارهگیری کند و یا 15 درصد نمایندگان پارلمانی این حزب خواهان برکناری وی شوند، رقابت برای تصدی رهبری حزب آغاز میشود.
دفتر نخستوزیری انگلیس میگوید که ترزا می تصمیمی برای کنارهگیری از قدرت ندارد و بدین ترتیب تنها راه باقیمانده برای مخالفانش، کسب آراء لازم برای طرح درخواست برکناری وی از قدرت خواهد بود.
با توجه به اینکه حزب محافظهکار در حال حاضر از 318 کرسی در پارلمان برخوردار است، دستکم 48 نماینده بایستی طی نامهای به کمیته 1922 حزب محافظهکار، از طرح برکناری ترزا می حمایت کنند، تا انتخابات درونحزبی آغاز شود.
پسازآن، نامزدهای منتخب با حمایت دو تن از نمایندگان معرفیشده و در جریان رأیگیری، فردی که بیشترین آراء را کسب کند بهعنوان رهبر حزب معرفی خواهد شد.
به دنبال استعفای دیوید کامرون از مقام نخستوزیری در سال گذشته میلادی، پنجتن از اعضاء حزب محافظهکار شامل لیام فاکس، اندریا لیدسون، ترزا می ، استفن کرب و مایکل گوو برای شرکت در انتخابات درونحزبی ثبتنام کردند که درنهایت ترزا می بهعنوان رهبر این حزب انتخاب شد.
تاکنون دو تن از اعضاء کابینه 'ترزا می' از رهبری وی حمایت کرده و استعفای او در شرایطی که انگلیس از اتحادیه اروپا خارج میشود را اقدام نسنجیده توصیف کردهاند.
مایکل گوو وزیر محیط زیست انگلیس گفت که برکناری ترزا می از قدرت، خیانت به آراء افرادی خواهد بود که در انتخابات اخیر به حزب محافظهکار و خروج از اتحادیه اروپا رأی دادند به شمار میرود.
امبر راد وزیر کشور نیز با انتشار یادداشتی در روزنامه دیلی تلگراف تأکید کرده است که ترزا میبایستی تا پایان دورهاش در قدرت بماند.
'ترزا می' امروز در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: چیزی که کشور در حال حاضر به آن نیاز دارد رهبری آرام است و این همان کاری است که من با حمایت اعضاء کابینه به آن اهتمام میورزم.
وی اضافه کرد که هفته آینده در رابطه با راهبرد دولتش در مورد خروج از اتحادیه اروپا و سیاستهای درونی کشورش صحبت خواهد کرد.
اختلافات بر سر کنارهگیری ترزا می از قدرت ازآنجا شروع شد که وقوع سه حادثه در جریان سخنرانی یک ساعته نخستوزیر انگلیس در آخرین روز کنفرانس سالانه حزب محافظهکار، او را سوژه خبری رسانههای این کشور کرده است.
مهمترین این حوادث، ارائه برگهای از سوی یک طنزپرداز معروف انگلیسی به نام 'سایمن برودکین' بود که وی تا پای سکوی سخنرانی ترزا می نزدیک شد و برگهای را به وی تحویل داد و گفت: بوریس جانسون (وزیر خارجه) خواست این را به شما بدهم. او سپس رو به وزیر خارجه گفت: بوریس! مأموریت انجام شد، فرم را به او دادم.
تصاویری که بعداً از سوی رسانههای انگلیسی در رابطه با این کاغذ منتشر شد نشان میدهد که این فرم ساختگی اداره مالیات موسوم به P45 است که از سوی کارفرما برای اعلام پایان کار کارمندش صادر میشود.
در این فرم مشخصات ترزا می ازجمله درآمدش که 149 هزار پوند قیدشده، نوشتهشده است. اما جالبترین نکته این فرم، بخش مربوط به درخواستکننده است که از سوی بوریس جانسون وزیر خارجه انگلیس امضاءشده است.
در حال حاضر، طرفداران خروج این کشور از اتحادیه اروپا، تحولات اخیر در رابطه با برکناری 'ترزا می' از قدرت را توطعه ای از سوی حامیان خروج از اتحادیه اروپا توصیف می کنند تا در روند برگزیت اختلال ایجاد شود؛ اما 'گرانت شاپس' می گوید که در فهرست مخالفان نخست وزیر انگلیس، افراد سرشناسی از طرفداران خروج از اتحادیه اروپا قرار دارند که افشای اسامی آنها را در این مقطع به صلاح نمی داند.
از سوی دیگر بوریس جانسون نیز در صدر فهرست افرادی قرار دارد که طرفداران خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، به دلیل اظهارات اخیرش مبنی بر کنارهگیری ترزا می از قدرت، او را از عناصر دخیل در بحران کنونی میدانند.
بوریس جانسون طی هفتههای اخیر با انتشار چندین یادداشت و انجام مصاحبه با رسانههای انگلیس، به تبیین راهبرد خروج این کشور از اتحادیه اروپا پرداخت و به دنبال آن، موجی از انتقادها را از سوی اعضاء کابینه روانه خود ساخته است.
همچنین نشریه ساندیتایمز یکشنبه گذشته در اولین روز از گشایش کنفرانس سالانه حزب محافظهکار در یادداشتی عنوان کرد که وزیر خارجه انگلیس بر این باور است 'ترزا می' بایستی تا آخر سال جاری میلادی از منصب خود کنارهگیری کند.
به نظر میرسد که مجموعه اختلافات درونحزبی، در کنار شرایط حساس خروج انگلیس از اتحادیه اروپا سبب شده تا 'ترزا می' ریسک ماندن در قدرت را بپذیرد و به خود ایمان داشته باشد که از پس این آزمون سخت جان سالم به درمیبرد.
اما اگر در برآوردهایش اشتباه کرده باشد، شکست تحقیرآمیز غیرمنتظرهای را نصیب حزب محافظهکار و خودش خواهد کرد.
ضمن اینکه بایستی به خاطر داشت که او اوایل سال جاری با برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی و از دست دادن اکثریت قاطع کرسیهای مجلس عوام، از کارنامه درخشانی در قمار سیاسی برخوردار نیست.