پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ژنرال « میشل عون» رئیس جمهوری لبنان تاکید کرد: لبنان می تواند پل تفاهم بین کشورهای عربی از جمله کشورهای عرب حوزه خلیج فارس با جمهوری اسلامی ایران باشد و ما باید در این زمینه تلاش کنیم.
به گزارش انتخاب، ژنرال عون درگفت وگو با روزنامه مصری الاهرام که امروز (یکشنبه) منتشر شده است، خاطرنشان کرد: اگر در ایجاد تفاهم عربی - ایرانی موفق شدیم که بسیار خوب و اگر نه، وجدان ما راحت خواهد بود زیرا تنها تماشگر نبوده ایم، بنابراین اقدام در این زمینه بهتر است و دست کم باید تلاش کنیم.
** روابط عربی با ایران و ترکیه باید براساس حسن همجواری باشد
وی در پاسخ به این سوال، آینده روابط کشورهای عربی با ایران و ترکیه را با توجه به اوضاع منطقه چگونه می بینید؟، گفت: آنها کشورهای همسایه هستند و باید دارای تفاهم و روابطی متمایز باشند زیرا منافع مشترک زیادی بین همسایگان وجود دارد و جغرافیا هم بر سیاست تحکم می کند.
رئیس جمهوری لبنان افزود: کشورهای عربی و ترکیه و ایران باید دارای حسن همجواری باشند تا در درجه اول امنیت و منافع اقتصادی آنها مانند آب های مشترک، میادین نفتی مرزی و سرمایه گذاری های متقابل حفظ شود و البته حسن روابط مانع شروع جنگ ها است.
این مصاحبه در آستانه سفر ژنرال عون به مصر انجام شده است.
رئیس جمهوری جدید لبنان که در مرحله نخست سفرهای خارجی خود به سعودی و قطر سفر کرده بود، در دومین مرحله و در روزهای دوشنبه و سه شنبه این هفته از مصر و اردن دیدن می کند.
وی گفت که با « عبدالفتاح السیسی » رئیس جمهوری مصر در باره اوضاع منطقه و روابط و همکاری های دو جانبه گفت وگو می کند.
ژنرال عون افزود: روابط لبنان و مصر قدیمی و خوب است و مشکلی بین دو کشور نیست که تصمیم به حل آن داشته باشیم.
** حل سیاسی تنها راه پایان بحران سوریه
رئیس جمهوری لبنان تاکید کرد: هدف دستگاه دیپلماسی لبنان حل سیاسی بحران سوریه است زیرا این تنها راه است و البته در این مسیر نمی توان احدی از ملت سوریه را حذف کرد.
وی با بیان اینکه « من از ابتدا خواستار حل سیاسی بحران سوریه از طریق گفت وگو و اصلاحات تدریجی بوده ام»، خاطرنشان کرد: ناتوانی در حل مسالمت آمیز بحران ، سوریه را وارد مرحله ویرانی این کشور کرد.
** تروریسم مشکل اصلی است
ژنرال عون تصریح کرد: مشکل ما که به نظر می رسد همیشگی می باشد، تروریسمی است که در همه جا هست و البته می ترسیم پدیده تروریسم که اکنون در چارچوب باندهای خفته و سری در جوامع مختلف از جمله عربی می جنگد، در آینده در چارچوب واحدهای نظامی پدیدار شود.
رئیس جمهوری لبنان تاکید کرد:باید با تروریسم، مرض بدخیمی که خفته است اما در مراحلی مشخص بیدار می شود به ویژه اینکه برخی کشورها همچنان از آن حمایت همه جانبه می کنند، مقابله کنیم و مبارزه برای نابودی تروریسم به هماهنگی بین دستگاه های امنیتی کشورهای عربی نیاز دارد.
** حمایت از حزب الله و مقاومت
وی در پاسخ به سوالی گفت: مقاومت لبنان فقط شیعی نیست بلکه یک مقاومت ملی و منبع آرامش لبنان و ملت آن است.
ژنرال عون افزود:در لبنان اگرچه اختلاف های سیاسی وجود دارد و برخی خواستار حل مشکلات با سوریه و برخی هم در این جنگ ضد آن هستند، اما اجازه نداده ایم آنچه جنگ شیعه و سنی خوانده می شود، رخ دهد و همه طرف های لبنانی به ثبات و امنیت کشور اهتمام دارند.
رئیس جمهوری لبنان با بیان اینکه « حزب الله بخش بزرگی از ملت و جامعه لبنان به ویژه در جنوب کشور است»، اظهارداشت: حزب الله هرگز مزدور نیست ، مزدور آنهائی هستند که از کشورهای دیگر برای جنگ علیه نظام سوریه آمده اند.
وی تاکید کرد: حزب الله متشکل از لبنانی هائی است که در درجه اول از کشورشان دفاع و سپس به دیگران کمک می کنند.
ژنرال عون خاطرنشان کرد: ما هرگز نمی توانیم در کنار اسرائیل و علیه بخشی از ملت لبنان باشیم ، سرزمین ما همچنان تحت اشغال اسرائیل است که درصدد تخریب آن می باشد.
رئیس جمهوری لبنان تصریح کرد: به نظر من لبنان تنها خانه مسیحی ، سنی و یا شیعه نیست بلکه متعلق به همه لبنانی ها است که به طور مسالمت آمیز در کنار هم زندگی می کنند و البته اگرچه در دنیای سیاست گاهی خطابه ها آتشین می شود اما آتش جنگ شعله ور نخواهد شد.
** شاهد جنگ منافع بین کشورهای بزرگ هستیم
وی در پاسخ به سوالی گفت: کشورهای عربی می توانند با تعامل وارد مسیر صلح و دست کم آتش بس و آرامش بین خود شوند.
ژنرال عون افزود: اکنون شاهد جنگ منافع بین کشورهای بزرگ و نه بازیگران کوچک هستیم، بنابراین ابتدا باید طرف های درگیر را بشناسیم و سپس در کنار هم بنشینیم و با عقل و حکمت مشکلات را حل کنیم.
** ماموریت اجلاس آینده سران عرب در اردن
رئیس جمهوری لبنان تاکید کرد: ماموریت اجلاس آینده سران عرب که قرار است در اردن برگزار شود ، احیای اتحادیه فلج شده عربی است تا صدای این اتحادیه دارای اهمیت شود.
وی خاطرنشان کرد: من بر اجرای ماده دوم منشور اتحادیه عرب که دخالت هر کشور عربی در امور کشورهای عربی دیگر را ممنوع کرده است، تاکید دارم.
ژنرال عون تصریح کرد: اولویت اجلاس آینده سران عرب باید دفاع از بازگشت پناهجویان و آوارگان به کشور خود و به رسمیت شناختن فلسطین به عنوان سرزمین ملت آن و مقابله با توطئه سلب هویت فلسطینی ها و اقامت دائم آنها در کشورهای دیگر مثل لبنان است.
رئیس جمهوری لبنان گفت: موضع لبنان این است که آوارگان فلسطینی باید به سرزمین خود یعنی فلسطین بازگردند و هرگز با اعطای حق شهروندی لبنانی به آنان موافقت نمی کنیم.
وی افزود: لبنان امروز از بیش از یک و نیم میلیون آواره سوری، میزبانی می کند و این مساله مشکلات اقتصادی ، سیاسی و امنیتی دارد.
ژنرال عون با بیان اینکه « اوضاع لبنان و لبنانی ها امروز بسیار سخت است»، اظهارداشت:البته باید به این آمار، نیم میلیون آواره فلسطینی را هم اضافه کرد و در یک جمله می توان گفت که سرزمین کوچک لبنان به سرزمین اردوگاه ها تبدیل شده است.
رئیس جمهوری لبنان تاکید کرد: لبنان همچنین با مشکلات مرزی در جنوب با وجود رژیم اسرائیل مواجه است و در شمال شرق هم گروه های تروریستی گاهی اوقات تلاش می کنند به خاک لبنان تجاوز کنند و البته با لطف الهی و بیداری نیروهای امنیتی و نظامی موفق شده ایم از مرزها حفاظت کنیم.
** اگراسرائیل هویت فلسطین را از بین ببرد،ننگی تاریخی برای عرب ها خواهد بود
وی خاطرنشان کرد:رژیم اسرائیل درصدد نابودی هویت و خاک فلسطین است و حتی فلسطینی هائی را که در داخل خاک اشغالی فلسطین هستند، تنها ساکنان آن می داند نه صاحبان زمین و این خطری برای جهان عرب و اسلام است.
ژنرال عون با بیان اینکه« آیا می توان فلسطین و امکان مقدس اسلامی و مسیحی در آن را بدون مسلمانان و مسیحیان تصور کنیم؟»، تصریح کرد: اگر اسرائیل موفق شود، یک ننگ تاریخی برای عرب ها بلکه برای همه بشریت خواهد بود.
رئیس جمهوری لبنان گفت: فلسطین مانند مکه مکرمه و قدس هم سراسر آثار مسیحیت را در خود دارد، پس امروز باید برای حفاظت از فلسطین و قدس تلاش کنیم و اجازه ندهیم به اسرائیلی ها تا به بهانه جست وجوی هیکل ادعائی سلیمان ، مسجد الاقصی را تخریب کنند.
وی افزود: آیا عرب ها نمی بینند، اسرائیل درصدد است تا همه فلسطین را محو کند؟
** سیاست های ترامپ طبیعی نیست
خبرنگار الاهرام سوال کرد: در جهان عرب در باره سیاست های « دونالد ترامپ» رئیس جمهوری جدید آمریکا بحث و جدل ایجاد شده است، نظر شما چیست؟ پیامدهای این سیاست ها را چگونه ارزیابی می کنید؟
ژنرال عون در پاسخ گفت: ارزیابی ترامپ سخت است و حتی الان هم نمی توان بین سخنرانی های انتخاباتی او و حقیقت سیاست های آمریکا تمایزی قائل شد.
رئیس جمهوری لبنان اظهارداشت: این وضعیت غیرطبیعی بیش از آنکه برای ما در منطقه نگران کننده باشد در خود آمریکا ترس و نگرانی ایجاد کرده است و قبل از ما خود آمریکائی ها متضرر می شوند.
وی افزود: بنابر این نباید مرتکب ریسک شد و شتابان سیاست های ترامپ را تایید و یا با آنها مخالفت کرد زیرا احتمال اشتباه زیاد است.
ژنرال عون اضافه کرد:بهتر است مراقب اوضاع باشیم و وحدت ملی را در داخل لبنان تقویت کنیم زیرا تنها با سیاست خارجی مرتبط نمی باشد.
** تصویب قانون عادلانه انتخابات
رئیس جمهوری لبنان بر ضرورت تصویب قانونی عادلانه در لبنان و برگزاری دور جدید انتخابات پارلمانی براساس آن تاکید کرد و گفت که جامعه لبنان و فراکسیون های سیاسی متشکل از اسلامی و مسیحی هستند و امکان تغییر نقشه سیاسی لبنان وجود دارد اگر قانون جدید عادلانه تصویب و مبنای برگزاری انتخابات پارلمانی ( ماه مه 2017) باشد.
وی افزود: قانون کنونی انتخابات لبنان مبتنی بر نظام اکثریت و موسوم به «قانون شصتم» ( قانونی که در زمان ریاست جمهوری حکمت شهاب در سال 1960 تصویب شده است) ، در هر طائفه ای اقلیت ها را نادیده می گیرد.
** چگونگی اقناع حزب الله
ژنرال عون در پاسخ به این سوال ، چگونه حزب الله را قانع کردید با نخست وزیری سعد حریری در دوره ریاست جمهوری شما موافقت کند؟، گفت: « سعد حریری » رئیس حزب جریان المستقبل و «سید حسن نصرالله » دبیرکل حزب الله را با طرح یک سوال قانع کردم ، از آنان پرسیدم آیا می خواهید طرف دیگر را حذف کنید؟، در جواب تاکید کردند ، «نه».
رئیس جمهوری لبنان افزود:من هم گفتم نمی خواهم احدی حذف شود پس باید در چارچوب مرزبندی های سیاسی که دیگری را اذیت نکند، با هم گفت وگو کنیم.
وی خاطرنشان کرد که همپیمانی دو حزب مسیحی « جریان آزاد ملی » و « نیروهای لبنانی به ریاست سمیر جعجع» به اختلاف های 30 ساله بین آنها پایان داده است.
ژنرال عون تصریح کرد:تقریبا بین ما و « نبیه بری» رئیس مجلس اختلاف وجود ندارد و تنها گاهی اوقات رویکردهای ما متفاوت است و اختلاف نظر داریم و البته بیشتر اوقات تفاهم داریم و اینها در یک فضای دموکراتیک طبیعی است.