پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : میزان نوشت: عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان اخیرا اعلام کرده است: این شورای در موعد بررسی صلاحیتها، فعالیتهای زودهنگام انتخاباتی برخی از کاندیداها را مدنظر قرار خواهد داد.
مطابق قانون زمان تبلیغات انتخاباتی ٢٢ روز قبل از آغاز رسمی انتخابات است؛ این گزارهای قانونی است که برای تمام فعالان و کنشگران سیاسی واضح و مبرهن است؛ اما در چند روز اخیر سفرهای استانی یکی از چهرههای پرحاشیه سیاسی که با سخنرانیهایی همراه بوده، شائبههایی را دال بر تبلیغاتی بودن بوجود آورده و مقامات وزارت کشور را به واکنش واداشته است.
هفته گذشته عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور که ریاست شورای امنیت کشور را نیز برعهده دارد، در رابطه با فعالیتهای انتخاباتی فرد مزبور گفت که " لازم است تجمعات صورت گرفته از سوی وی دارای مجوز قانونی باشد، ضمن اینکه محتوای سخنرانیها دلالت بر شائبه انتخاباتی بودن آنها دارد".
فعالیتهای زودهنگام انتخاباتی غیرقانونی است
وزیر کشور با تاکید بر اینکه، فعالیتهای زودهنگام انتخاباتی غیرقانونی است، تصریح کرد: شائبه انتخاباتی بستگی به نحوه صحبت و محتوای سخنرانیها دارد که در صورت تکرار شائبه انتخاباتی تقویت میشود.
اشاره مستقیم رحمانی فضلی به محتوای سخنرانیهای فرد مزبور در سفرهای استانیاش بود؛ سخنرانیهایی که مشاوران وی، آنها را عاری از سویههای انتخاباتی و تبلیغاتی میدانند و بر رسالت تبیین گفتمانی، سخنرانیهای مذکور تاکید دارند.
زمان تبلیغات انتخاباتی ٢٢ روز قبل از انتخابات است
اما علاوه بر وزیر کشور، قائم مقام وی در امور سیاسی نیز به سفرها و سخنرانیهای اخیری که شائبه انتخاباتی دارد، واکنش نشان داد و لزوم رعایت قانون را به فردی که داعیه دار اداره کشور در منصب ریاست جمهوری است، یادآور شد. محمد حسین مقیمی اوایل هفته جاری در حاشیه آیین معارفه معاون جدید سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری سمنان، در پاسخ به سؤالی پیرامون واکنش وزارت کشور به تبلیغات زودهنگام انتخاباتی از سوی برخی افراد شاخص، گفت: "رئیسجمهوری مجری قانون است و همه کسانی که آمادگی لازم برای ورود به صحنه و کاندیداشدن برای انتخابات ریاستجمهوری را دارند، باید بدانند که زمان تبلیغات انتخاباتی ٢٢ روز قبل از انتخابات است و تبلیغات خارج از این زمان خلاف قانون است».
مقیمی با بیان اینکه درحالحاضر کسی را نداریم که تبلیغات انتخاباتی زودهنگام را آغاز کرده باشد، توصیهای را هم در رابطه با برخی سخنرانیهای شائبهدار مطرح کرد و خطاب به سخنرانان مذکور بیان داشت که "مسائل و تبلیغات انتخاباتی را برای زمان خاص خودش بگذارند".
سخنرانیهایی با رنگ و بوی انتخاباتی
"قبلا سخنرانیهایی که رصد میکردیم دینی و مذهبی بود، یکی، دو هفته است که برخی از سخنرانیها رنگ و بوی انتخاباتی گرفته است که اینها خلاف است؛ حتما شورای نگهبان بررسیهای خود را انجام میدهد و در تأیید صلاحیتها اعمال میکند"؛ این بخش دیگری از واکنش معاون سیاسی وزیر کشور به سخنرانیهای شائبه دار اخیر است که به نوعی پای شورای نگهبان را هم به موضوع باز می کند؛ در همین رابطه کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان اخیرا اعلام کرده است: این شورای در موعد بررسی صلاحیتها، فعالیتهای زودهنگام انتخاباتی برخی از کاندیداها را مدنظر قرار خواهد داد.
پیشنویس لایحه جامع نظام انتخاباتی و رفع نواقص قانونی پیرامون تبلیغات زودهنگام
پیشتر در زمان انتخابات ریاست جمهوری 92، اعضای شورای نگهبان، برخورد با تبلیغات زودهنگام نامزدهای انتخاباتی را با توجه به قانون فعلی انتخابات سخت دانسته و اعلام کرده بودند،"در این رابطه قانونگذار موضوعاتی کلی برای تبلیغات انتخاباتی مشخص کرده و تقریبا قانونی برای برخورد با تبلیغات پیش از موعد نامزدها وجود ندارد".
اعضای شورای نگهبان در همان زمان ابراز امیدواری کرده بودند که لایحه جدیدی برای اصلاح قوانین انتخابات تدوین شود که در آن نواقص موجود فعلی برطرف گردد؛ امری که به نظر میرسد پس از انتخابات مجلس دهم با جدیت در دستور کار مسئولان دولتی قرار دارد و در همین زمینه، تدوین پیشنویس لایحه جامع نظام انتخاباتی در وزارت کشور آغاز شده است.
همچنین در خردادماه سال گذشته، بررسی و تصویب سیاستهای کلی انتخابات، در قالب 23 بند در مجمع تشخیص مصلحت نظام به اتمام رسید؛ در این سیاستهای کلی در رابطه با تبلیغات انتخاباتی و شفافسازی منابع و هزینههای انتخاباتی داوطلبان، موضوعات بدیع و گره گشایی قید شده است که عملیاتی شدن آنها میتواند بسیاری از مشکلات فعلی در برگزاری انتخابات را مرتفع سازد.