صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۳ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۲۸۱۵۹۳
تعداد نظرات: ۱۲ نظر
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۰۹ - ۲۸ تير ۱۳۹۵
نشریه لااستامپا:
تفاوت های اساسی میان اقدام جنجالی شبانگاه جمعه و آنچه در سال ٢٠١٣ در مصر، زمانی که نظامیان با حمایت ملت، مرسی را برکنار نمودند، اتفاق افتاد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

نشریه لااستامپا جاپ ایتالیا نوشت: تفاوت های اساسی میان اقدام جنجالی شبانگاه جمعه و آنچه در سال ٢٠١٣ در مصر، زمانی که نظامیان با حمایت ملت، مرسی را برکنار نمودند، اتفاق افتاد.

به گزارش «انتخاب»، روز ٣ ژوئیۀ سال ٢٠١٣ بود. زمانی که عبدالفتاح السیسی، وزیر دفاع و فرماندۀ وقت ارتش که امروز رئیس جمهور مصر است، در تلویزیون دولتی سخنرانی می کرد. روزی که نظامیان با حمایت میلیون ها نفر از مردمی که به خیابان ها آمده بودند، محمد مرسی، رهبر منتخب و عضو اخوان المسلمین را برکنار نمودند.

در آن زمان همه در قاهره، در اسکندریه، در شمال و جنوب کشور، در روستاها و شهرها، در خارج از مرزهای مصر می دانستند که چه کسی ورای این رویدادها قرار داشت. تعریف دقیقی که می توان به وقایع ژوئیۀ ٢٠١٣ در قاهره اختصاص داد، همان پیروزی نظامیان باقی می ماند که موفق شدند آنچه را مدت چندین دهه هدف سرکوب دستگاه امنیتی داخلی قرار داشته یعنی اسلام سیاسی، کنار نهند.

بنابراین از جهتی به تلاشی شباهت دارد که جمعه شب در ترکیه انجام گردید و به شکست انجامید. در آنجا بخشی از نظامیان علیه حزب و رهبری اسلامی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور وارد عمل شدند که از نظر عقیدتی با اخوان المسلمینی که در سایۀ سرکوب در مصر قرار گرفتند، پیوند خویشاوندی دارد.

١) یک کودتای بدون چهره

لیکن در نقشه های کودتاچیان چیزی هست که درست پیش نرفته است. در میانۀ رویدادها به نظر می رسید که حتی ژنرال بازنشستۀ آمریکایی که فرماندهی عملیات ناتو در کوزوو را بر عهده داشت، در شبکۀ سی ان ان درس کودتا می داد. وسلی کلارک گفت که اشتباهات کودتاچیان بسیارند: فعال نگه داشتن اینترنت (جمعه شب اخباری مبنی بر قطع شبکه های اجتماعی جریان یافتند لیکن بسیاری از خبرنگاران خارجی در استانبول همچنان در توئیتر و فیس بوک پست می گذاشتند) و بازداشت نکردن رئیس جمهور.

اگر در سال ٢٠١٣ در مصر ژنرال السیسی در پی بازداشت مرسی، رهبر کشور فوری در تلویزیون ظاهر شد و چهرۀ خود را نشان داد و پیام آشکار کسانی را که در آن زمان بر مسند قدرت بودند، ارسال نمود، جمعه شب مدت چند ساعت و اکنون نیز درک این موضوع که چه کسی ورای این وقایع قرار داشت، دشوار بود: ارتش داخلی، فرقه ای از ارتش، آن هم کدام فرقه؟ کودتای بدون رهبر همه را به اشتباه انداخت و مفهوم بی ثباتی را بزرگ نمود.

٢)فراخوان اردوغان
تنها چهره ای که بعد از ساعت ها تفکر و تأمل در خصوص تحرکاتش مطرح گردید، دقیقاً چهرۀ اردوغان، رئیس جمهور کشور بود. هر چند ظاهر شدنش در فیس تایم از طریق اپلی که توسط یک خبرنگار شبکۀ سی ان ان ترکیه در مقابل دوربین ها قرار گرفت، توانسته باشد یک حس ضعف را انتقال داده باشد، لیکن این گونه بود که رهبر ترکیه توانست با پایگاه خود ارتباط برقرار کند و وارد میدان شود. 

عامل دیگری که به نظر می رسد به طرز اسفباری از سوی ترتیب دهندگان کودتا رها گردیده است، دقیقاً همان خیابان است. در سال ٢٠١٣ نظامیان مصر تنها بعد از چند روز حمایت مردمی وارد عمل شدند و کاملاً با توانمندی های رقبای اسلام گرا در خصوص بسیج مردمی آشنایی داشتند. به علاوه آنها علیه جنبش اخوان المسلمین حرکت کردند که با آنکه بعد از چندین دهه مخالفت سازمان یافته، به قدرت رسیده بودند، وقت و فضای لازم برای انجام مانور جهت نفوذ در ساختار وحشتناک بوروکراسی سیاسی و نظامی رژیم مصر نداشته اند. 

٣) رئیس جمهوری که بهای اندکی به وی داده شد

اردوغان از بیش از ده سال پیش بر مسند قدرت است و در رأس یک جنبش اسلام گرا قرار دارد که مانند اخوان در مصر قادر است خیابان ها را پر کند. فراخوان ریختن به خیابان ها که از مناره های مساجد در نیمه شب دریافت گردید این موضوع را به اثبات می رساند که رئیس جمهور از حمایت مردم متدین و محافظه کار برخوردار است. همین مردم هستند که روز گذشته به خیابان ها آمده بودند اگر چه دولت منتخب از حمایت احزاب مخالف نیز بر خوردار بوده است. اردوغان، «سلطان»ی با آرزوی دیکتاتوری که ماه هاست آرزوی سرکوب رقبای سیاسی را در سر می پروراند، مدت بیش از یک دهه است که رهبری کشوری را بر عهده دارد که از تاریخی طولانی از کودتاها علیه رهبری غیرنظامی برخوردار است. او محاسباتش را انجام داده است: در واقع اتفاقی نیست که هولوسی آکار، رئیس ستاد مشترک ارتش که روز گذشته به همراه سایر سران عالیرتبۀ نظامی از رهبر جانبداری کرده است، یکی از افراد وی می باشد.

با این وجود، رئیس جمهور همان گونه که وال استریت ژورنال در ماه مه توضیح داده بود، زمانی که از قبل وقوع یک کودتای احتمالی را مورد پیش بینی قرار داده بود، می دانست، نظامیانی که سال ها از قدرت برکنار شده بودند در حال بازگشت به صحنۀ سیاسی بودند و بر همکاری بیشتر با متحدان سنتی غربی (ترکیه یکی از اعضای ناتو است) پافشاری می کردند. این در حالی بود که انزوای بین المللی ناشی از سیاست های اردوغان رو به افزایش بود.

٤)هیچ حمایت خارجی

تصمیم اخیر رئیس جمهور مبنی بر برقراری مجدد روابط با روسیه، اسرائیل و تجدید نظر در خصوص مصر که اردوغان بعد از خروج اخوان المسلمین از صحنه روابط خود را با آن قطع کرده بود و سایر نقاط منطقه که به آنکارا با فاصلۀ بیشتری می نگرند، این گونه قابل توجیه است. در آن شب هیچ حمایتی از سوی همسایگان دریافت نگردید و در جای دیگر تا حدودی نگرانی احساس شد: حوزۀ خلیج [فارس] و مصر و نیز مسکو سکوت اختیار کردند. علی رغم اینکه اخیراً نزدیکی ایجاد شده بود. اظهارات مبتنی بر حمایت اتحادیۀ اروپا و کاخ سفید با تأخیر دریافت گردیدند. اسرائیل نیز به فاصلۀ ١٥ ساعت بیانیه ای صادر کرد.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۳
ناشناس
|
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
یه سوال خیلی ذهن منو به خودش مشغول کرده
جرایی عذرخواهی ناکهانی اردوغان متکبر و ایجاد رابطه مجدد با روسها درست اندک زمانی قبل از وقوع کودتا و رابطه آن با کودتا...
ناشناس
|
۱۴:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
به سادگی خودمان و تاریخ سیاسی ی مان بخندیم
یا
به تیز هوشی و عنایات غیبی ی نگهدارنده ی سلطان عثمانی؟
کدام کودتا برادر من؟
کودتاچیانی که میدانند کمترین حکمشان اعدام است! با حضور چند ده نفر از مردم! آنهم آنموقع شب! دستمال سپید تسلیم بالا می برند؟...
کدام مصداق کودتا! در فرایند حرکتی ی این عده ی به اصطلاح نظامی نمود دارد؟
ناشناس
|
۱۴:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
كودتا نبود - شوي قدرت اردوغان بود
مخاطب
|
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
با سلام وقت بخیر
از منظر اصول ژورنالیستی وقتی شما یک مقاله یا یاداشت رو بدون نقد منتشر می کنید یعنی مطالب اون رو تایید می کنید ، حال سوال اینجاست ، آیا واقعاً کسی توی بجه های انتخاب نیست که قدرت تحلیل داشته باشه و بدونه که اصلا کودتا بازی ای بوده که خود آقای اردوغان راه انداخته ؟ واقعا این قدر ساده به موضوع نکاه می کنید ؟ تمام این مقالات در حمایت از آقای اردوغان و سرپوش گذاشتن به کودتای خودساخته ی ایشون برای تصفیه کامل تر ارتش و نیز جلوگیری و از منحی رو به افول شدید محبوبیت ایشان بود که برای افزایش قدرت و محبوبیت این کار رو کرد و چند صد نفر رو به کشتن داد .
لطفا هوشیارانه تر تحلیل کنید و یا تحلیل سایرین رو هوشیارانه تر باز نشر کنید .
سپاس از زحماتتان
ناشناس
|
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
کودتا بو دار بود
ناشناس
|
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
شما چه سایت خبری تحلیلی هستید که همه تحلیلهایتان فقط ترجمه و کپی است و تقریبا همه هم از سایتهای خارجی و بعضا دشمنان
یک زحمتی به خود بدهید لااقل از هر 10 خبر یکی را خودتان تحلیل کنید
ناشناس
|
۱۱:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
به وجود لیست مخالفان و بازداشت 6000 نفر طی دو روز که نگاه کنیم کاملاً مشخص میشود که این کودتا نبوده بلکه یک نمایش مسخره برای تحکیم پایه های دیکتاتوری اردوغانی و قلع و قمح مخالفین و منتقدین بوده .
ناشناس
|
۱۱:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
مرسی الان به نظر شما بده موقعی که رو کار اومده بود از نظر سیاسیون ما یه انسان وارسته بود حالا وارفته شده عجب .
محسن
|
۱۱:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
آیا درست است که سه خط قبل از بند 4 تحلیل فوق الذکر در نشریه لا استامپا ( چاپ ایتالیا)می خواهد به ما برساند که در واقع جناب آقای اردوغان ،از پیش، وقوع کودتائی را درکشور خود پیش بینی کرده بوده وبنابراین در فرصت مناسبی برای کودتاچیان فرضی دون پاچیده وبدین گونه کودتائی زودرس راه انداخته و بوسیله سازمان اطلاعات کشورش همانطور که در ساعات اولیه روز شنبه در سرخط خبرها آمده بود که سازمان اطلاعات ترکیه به کودتاچیان پیوست عوامل کودتا را در ساعات اولیه شناسائی ولذا کودتا راساعاتی پس از شروع با حمایت مردم از هم پاچیده است.
در هرحال حتی اگر جناب آقای اردوغان به موفقیت بزرگی در این خصوص دست یافته باشد اگر احیانا همانطورکه پیش بینی ها منتشره در سایتها وبعضی از روزنامه ها ودیگر رسانه ها که حکایت از آن داردکه ، کودتا مانوری از سوی اردوغان بوده است، صحت داشته باشد ،از آنجا که در این کودتا به گواه خبرهای منتشره بیش از 250 نفر کشته و نزدیک به 1500 نفر مجروح شده اند لذا این حرکت احتمالی برای یک دولتی که ادعای اسلامی دارد وخود را مقابل دولت های سکولار وسیاستهای اتخاذی از سوی آنها می داند ، متناقض است
ناشناس
|
۱۰:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
به قول شاعر
تا خدا یار است با سلطان مپیچ
چون خدا برگشت صد سلطان به هیچ
ناشناس
|
۰۹:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
یاشاسین اردوغان پاشا
ناشناس
|
۰۹:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
اصلا کودتایی در کار نبود. کار خود آقا رجب بود که از زیر ملامت خرابکاریهاش در سوریه و منطقه فرار کنه.