پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا با اشاره به اینکه دولت باراک اوباما مشغول آمادهسازی برای «روز اجرا»ی برجام است، تاکید کرد: زمانی که آژانس، تاییدیه را صادر کند ما فوراً کل تعهدمان در مورد برداشتن تحریمها را که در متن برجام بهطور کامل قید شده، انجام میدهیم.
آلن ایر در گفتوگویی با شماره تازه هفتهنامه «تجارت فردا» ضمن تشریح شرایط اجرای برجام توسط دولت آمریکا، گفت: به محض اینکه آژانس تایید کند ایران گامهای لازم را برداشته است، ما آماده اجرای تعهداتمان در مورد لغو تحریمها هستیم.
بخشهای مهم صحبتهای سخنگوی فارسی زبان وزارت خارحه ایالات متحده به این شرح است:
هم ما حسن نیت داشتیم، هم ایرانیها
* در مذاکرات هستهای هم ما با جدیت، حسن نیت و احترام با طرف ایرانی تعامل کردیم و طرف ایرانی هم به همین شکل با ما برخورد کرد. در طول این مذاکرات بعضی وقتها برخی مقامات کشوری یا لشگری هر طرف، در رسانهها اظهارات تندی علیه طرف دیگر مطرح کردند، که ممکن بود تند یا وهنآمیز باشد. اما کار تیمهای مذاکرهکننده در اثر این اظهارات، از مسیر خود خارج نشد و تمرکز ما بر اصل و نه فرع ثابت ماند.
* به اعتقاد ما تحریمهای هستهای، با وجود اینکه تا حدودی باعث متضرر شدن مردم ایران شد، ابزاری اجتنابناپذیر بود، و ما خوشحالیم که در اثر اجرای برجام، تحریمها برداشته و لغو خواهد شد.
تعهدات خود در برجام را فورا اجرا میکنیم
* دولت آقای اوباما مشغول آمادهسازی برای آن روز (روز «اجرا»ی برجام) است، با تدوین آییننامهها، مقررات و راهنماییهای اداری جدید تا زمانی که آژانس، تاییدیهاش را صادر کند ما فوراً کل تعهد خودمان را در مورد برداشتن تحریمها که در متن برجام بهطور کامل هم قید شده است، انجام میدهیم.
* برخی دولتمردان جمهوری اسلامی ایران اظهارنظر کردهاند که انشاءالله قبل از پایان دیماه برجام اجرایی شود - خدا از دهنشان بشنود. ما هم کارهای مقدماتیمان را داریم انجام میدهیم و به محض اینکه آژانس تایید کند ایران گامهای لازم را برداشته است، ما آماده اجرای تعهداتمان در مورد لغو تحریمها هستیم.
اوباما مصمم است توافق موبهمو اجرا شود
* از طرف دولت آمریکا، آقای اوباما مصمم است که این توافق از طرف ما خوب اجرا شود. بعضیها در آمریکا واقعاً «دلواپس» هستند و ما سعی میکنیم با مشورت و توضیحات لازم نگرانیهایشان در مورد برجام را رفع کنیم. اما بعضی افراد با کارشکنی فقط هدفهای جناحی را دنبال میکنند. خوشبختانه تعدادشان نسبتاً کم است و چنانچه در روند تایید برجام در کنگره مشاهده شده، خرد جمعی پیروز شد.
* آقای اوباما روشن کرد که این توافق باید موبهمو اجرا شود. یکی از دلایلی که خود متن برجام اینقدر پیچیده و قطور تنظیم شده، این است که طرفها نمیخواستند جای ابهام در مورد اجرای تعهدات باشد. باید توجه کرد که تا حدودی توافق برجام توافق داوطلبانه بین طرفین است و بهترین ضمانت برای تداوم کارایی آن، اجرای کامل آن از سوی همه طرفین است. همه ما در این دولت این واقعیت را خوب درک کردیم و وظیفه خود میدانیم که تعهداتمان را بهطور کامل اجرا کنیم.
هزینه عدم اجرای برجام برای هر دو طرف سنگین است
* هزینه درست اجرا نشدن برجام برای هر دو طرف سنگین است. در مورد ایران امکان بازگشتپذیری تحریمهای هستهای (snapback) وجود دارد و از طرف ما، احیای نگرانیها در مورد ماهیت برنامه هستهای ایران. چنانچه توافق برجام واقعاً بازی «برد-برد» بود، شکست آن بازی «باخت-باخت» میشود و از همین رو همه ما نباید از تلاش بیشتر برای انجام کامل تعهداتمان چشمپوشی کنیم.
* بعد از روز اجرا (اگر انشاءالله آن روز فرا رسد) ما فعالیتهای قانونی در چارچوب برجام را مجاز میدانیم و به هیچوجه جلوی آن را نمیگیریم... اما ناگفته پیداست که ما نمیتوانیم شرکتها را وادار کنیم با ایران تجارت کنند.
قانون ویزا مانع اجرای برجام نخواهد بود
* همانگونه که وزیر امور خارجه آقای کری در نامهاش به همتای ایرانیاش جناب آقای دکتر ظریف نوشت، ما اطمینان داریم تغییرات جدید برای کسب ویزا، که در کنگره تصویب و از سوی رئیسجمهور امضا شد، به هیچوجه مانع اجرایی شدن تعهدات خود طبق چارچوب برجام نخواهد شد. در این مورد کمترین تردیدی وجود ندارد: برای اجرای کامل تعهداتمان کماکان مصمم هستیم.
تحریمهای موشکی ربطی به برجام ندارد
* در مورد فعالیتهای موشکی جمهوری اسلامی ایران اول از همه باید متوجه این نکته باشیم که همانطور که جناب آقای سیدعباس عراقچی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی اخیراً گفته، برنامه موشکی ایران ربطی به توافق هستهای ندارد. پس هر کاری که دولت آمریکا در مورد این موضوع میکند ربطی به توافق برجام ندارد. در مورد برنامه موشکی ایران و در واکنش به آزمایش موشکی اخیر ایران که از نظر ما خلاف قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل صورت گرفت، ما کماکان گزینهها را ارزیابی میکنیم. یادمان نرود که خارج از توافق برجام و لغو تحریمهای مربوط به آن، دولت آمریکا کماکان تحریمهای بهاصطلاح موشکی دارد که پابرجاست.
در حال اعتمادسازی هستیم
* من موافق نیستم که دشمنی با ایران در طبقه حاکم آمریکا نهادینه شده. بهتر بگوییم در هر دو طرف، خیلیها به این سابقه تقابل بهجای تعامل عادت کردهاند... چنانچه تعامل سازنده بین طرفها بیشتر شود، این تصاویر نادرست و تخیلات واهی، یواشیواش از بین خواهد رفت. همین حالا با اجرای موفقیتآمیز برنامه اقدام مشترک برای تقریباً دو سال پیش، سابقهای جدید با اقدامات اعتمادساز در شرف تکوین است. با اجرای برجام بعد از روز اجرا انشاءالله این روند ادامه پیدا کند.
* (در پاسخ به اینکه «فکر میکنید ممکن است یک مقام آمریکایی هم به صورت رسمی به ایران سفر کند؟») به قول معروف «روحم خبر ندارد.» هدف ما با توافق برجام ازسرگیری روابط دوجانبه نبود، هدف حل کردن معضل برنامه هستهای ایران بود. امکانش وجود دارد که وضع حاکم بین دولتهای ما همچنان باقی بماند. اما مساله مهمتر این است که با این مذاکرات تابوی گفتوگوی رودررو شکسته شد و نشان دادیم با تعامل سازنده میتوانیم حتی مشکلات سخت و پیچیده را حل کنیم.
* (در پاسخ به اینکه «در مورد آینده روابط جمهوری اسلامی ایران و آمریکا خوشبین هستید؟) من نه خوشبین هستم، نه بدبین. واقعبینم. حس جبری هم ندارم و فکر میکنم که آینده روابط ایران و آمریکا هنوز نوشته نشده است. نوشتن چنین آیندهای دست خودمان است. یعنی این آینده قابل پیشگویی نیست اما تا حدی قابل شکلدهی است.