پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
ایرنا نوشت: زمان زیادی تا هفدهم سپتامبر (26 شهریور)، روز اعلام نظر کنگره آمریکا درباره 'برجام'، باقی نمانده و این سوال مطرح است که اگر نمایندگان کنگره آمریکا برجام را تصویب نکنند، سرانجام 'بزرگترین توافق سال' چه خواهد شد؟
صرف نظر از اینکه آمریکا، بنا به دلایل متعدد اقتصادی، حفظ منافع خود در آسیا و خاورمیانه و ... به این توافق نیاز دارد، حزب دمکرات به عنوان حزب حاکم در آمریکا و در راس آن باراک اوباما، در آستانه نزدیک شدن به دور آتی انتخابات ریاست جمهوری این کشور، نیاز به تصویب توافق وین از سوی کنگره دارند تا از آن به عنوان برگ زرینی در کارنامه عملکرد خود و برگ برنده ای برای کسب آرا در دور آتی انتخابات بهره برداری کنند.
اوباما به مردان کنگره توصیه کرده است که رای مخالف به این توافق ندهند. او که بخوبی ازعواقب رای منفی به این توافق، هم برای حزب دمکرات و هم برای کشور و دولت های آتی آمریکا آگاه است، تهدید به وتوی هرگونه رای مخالف کنگره علیه برجام کرده است.
خوشبینانه ترین حالت این است نمایندگان کنگره بدون توجه به لابی قدرتمند صهیونیسم در آمریکا، رای موافق به برجام بدهند و البته با توجه به گرداب انزوایی که در زمان امضای توافق وین، تل آویو را به قعر کشید، باز هم احتمال تکرار چنین سرنوشتی برای رژیم صهیونیستی برای دومین بار در طول کمتر از سه ماه زیاد است. هم اکنون فضای بین المللی کاملا به نفع توافق است و همه دولت ها به ویژه اعضای اتحادیه اروپا و اعضای گروه 1+5، اصرار به تصویب نهایی برجام از سوی کنگره دارند چرا که منافع خود را در گروی نهایی شدن این توافق و لغو همه تحریم ها می دانند.
نکته اینجاست که صرف نظر از مثبت بودن یا منفی بودن رای کنگره آمریکا به توافق وین، در هر دو صورت ایران را باید برنده این بازی دانست. علت روشن است. رفت و آمدهای فراوان هیات اقتصادی، تجاری و سیاسی کشورهای مختلف جهان به ویژه قدرتمندترین کشورهای صنعتی و اقتصادی به ایران که بلافاصله بعد از توافق وین آغاز شده و همچنان ادامه دارد، با رای منفی احتمالی کنگره به برجام، متوقف نخواهد شد.
به فرض اینکه کنگره برجام را تصویب نکند و قرار بر این باشد که رژیم تحریم هایی که با فشار آمریکا علیه دیگر کشورها برای محدود کردن روابط و همکاری های تجاری و اقتصادی با ایران، ادامه یابد، دیگر هیچ یک از این کشورها حاضر نخواهند شد دوباره در دام تحریم هایی گرفتار شوند که جز از دست دادن بازار پر سود و بکر سرمایه گذاری در ایران، فایده ای برای آنها نداشته است.
رفت و آمد این روزهای هیات بزرگ اقتصادی و تجاری کشورهای مختلف به ایران و رقابتی زودهنگام که میان کشورها برای همکاری های تجاری و اقتصادی و سرمایه گذاری در ایران آغاز شده است، کاملا جدی است و هیچ یک از این رقبا نخواهد پذیرفت که با چند رای مخالف در کنگره آمریکا، از گردونه این رقابت سودآور باز بماند.
جمهوری خواهان کنگره که این روزها بیشتر از هر چیز دیگر، به مسابقه انتخاباتی با دمکرات ها فکر می کنند و می خواهند برگ برنده توافق وین را از دست دمکرات ها خارج کنند، خوب است فراتر از مسایل حزبی و مسابقه انتخاباتی فکر کنند و دست به اقدامی نزنند که زمینه شکسته شدن تابوی نافرمانی کشورهایی که آمریکا آنان را هم پیمان خود خطاب می کند، فراهم شود.