پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بهای نفت در روزهای اخیر و پس از آنکه ایران به طور ضمنی اعلام کرد تولید نفت خود را به محض لغو تحریمها افزایش خواهد داد، به طور ناگهانی به پایینترین سطح شش ماه گذشته سقوط کرده است.
به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه آسترالین؛ کاهش چهار درصدی اخیر قیمت نفت برنت و سقوط آن به مرز بشکه ای 49 دلار(پایینترین قیمت از 30 ژانویه) پس از آن رخ داد که ایران اعلام کرد: قادر است تولید نفت خود را ظرف یک هفته پس از لغو تحریمها 500 هزار بشکه در روز افزایش دهد.
بیژن زنگنه وزیر نفت ایران گفت: عرضه نفت این کشور میتواند افزایش بیشتری پیدا کند و ظرف یک ماه پس از تحریمها یک میلیون بشکه در روز افزایش یابد.
وی گفت: تحریمهای بینالمللی علیه صنعت نفت ایران تا اواخر نوامبر برداشته خواهند شد.
با توجه به اینکه اوپک هیچ نشانهای مبنی بر کاهش تولید خود بروز نداده است سخنان وزیر نفت ایران باعث نگرانی درباره اشباع بیشتر و قریبالوقوع بازار نفت شد.
به رغم اینکه قیمت نفت طی یک سال گذشته از متوسط 110 دلار ظرف سه ماه و تا پایان ژوئن سال گذشته نصف شده است، انتظار میرود آمارهای اوپک که قرار است هفته آینده منتشر شوند نشان دهنده تولید بیسابقه نفت این سازمان در ماه ژوئیه باشد.
برن شلدروپ تحلیلگر بازار نفت در اسلو میگوید: اوپک با کاهش تولید مخالفت میکند و برای اینکه قیمتها احیا شود باید عرضه خود را کاهش دهد. باید کاهش قابل توجهی در تولید نفت شل و شنهای نفتی رخ دهد تا باعث تغییر قیمتها در بخش عرضه شود. گفتن این حرف ساده است ولی در عمل اوضاع فرق میکند.
تعداد دکلهای حفاری نفت در آمریکا هفته گذشته پنج مورد افزایش یافت و به 664 دکل رسید. شمارش دکلها در چهار هفته از پنج هفته گذشته افزایش یافته است.
کاهش اخیر قیمت نفت و علایم تازه رکود در تقاضای نفت چین که یک مصرفکننده پرتقاضای نفت مبتلا به رکود صنعتی و اقتصادی است خوشبینیهای قبلی مبنی بر احیای قیمت نفت پس از سقوط سال گذشته را از بین میبرد.
بهای نفت برنت پس از سقوط به 45 دلار در هر بشکه در ماه ژانویه، در ماه می به بالای 69 دلار بازگشت، اما از آن زمان تاکنون بسیاری از صندوقهای تامینی و دیگر نهادهای گمانهزنی پیشبینیهای خود مبنی بر افزایش قیمت نفت را تنزل داده و این امر بر فشار نزولی روی بهای نفت افزوده است.
مایکل هولم تحلیلگر بازار نفت گفت: دستکم سه ماه طول میکشد تا بازارهای نفتی مجددا ثبات پیدا کنند که ناشی از تغییرها و لغو پروژههای شرکتهای نفتی غربی نظیر بریتیش پترولیوم، اکسون موبیل و رویال داچ شل است.
هفته گذشته چند شرکت نفتی برنامههای خود را برای تعدیل نیرو و تاخیر یا لغو پروژهها متناسب با کاهش قیمت نفت اعلام کردند.
ایران که در حال حاضر سومین تولیدکننده بزرگ اوپک است در ماه ژوئیه بهطور متوسط روزانه دو میلیون و 850 هزار بشکه نفت تولید کرد در حالی که در پایان سال 2011 و قبل از تشدید تحریمها روزانه سه میلیون و 600 هزار بشکه نفت تولید میکرد.
ایران چهارمین ذخایر بزرگ نفت جهان را در اختیار دارد و مجموعهای از شرکتهای نفتی از جمله شل به توسعه آنها پس از لغو تحریمها تمایل نشان دادهاند.
هولم نسبت به سرعت بازگشت نفت ایران به بازار ابراز تردید کرد و گفت: کارهای زیادی باید انجام شود تا این میادین به چرخه تولید بازگردند.