پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : در پرداختن به خطر ناشی از اصابت اجرام آسمانی به کره زمین و احتمال نابودی سیاره ما، هالیوود با ساختن فیلمهای پرهیجان پر از ابرقهرمان، موشک و انفجارهای هستهای همیشه از نهادهای دولتی آمریکا پیش تر بودهاست. اما ظاهراً نهادهای دولتی نیز اکنون به فکر اقدام افتادهاند.
روزنامه نیویورک تایمز گزارش میدهد که روز چهارشنبه سازمان فضایی آمریکا، ناسا، و سازمان امنیت هستهای این کشور با امضاء توافقی تصمیم گرفتند همکاری در مورد سامانه دفاع سیارهای برای کره زمین را شروع کنند. هدف از این همکاری شناخت راههای بهتر برای منحرف کردن اجرام آسمانی از مسیر حرکت آنها به سوی کره زمین است. اگر اجرام آسمانی بزرگ به مناطق پرجمعیت اصابت کنند تلفات شدیدی برجا خواهند گذاشت.
حرکت اجرام آسمانی سرگردان و احتمال اصابت آنها به کره زمین موضوع جدیدی نیست. اما از سال ۲۰۱۳ و پس از اصابت یک شهابسنگ هفت هزار تنی که قطر آن حدود ۲۰ متر بود، به شهر چلیابینسک در روسیه و مجروح شدن حدود هزار و ۵۰۰ نفر که اکثر آنها به خاطر خُرد و پرتاب شدن شیشه پنجرهها زخمی شدند، این خطر جدی تر تلقی میشود.
ناسا و آژانس امنیت هستهای آمریکا، از مدتها پیش هر یک به طور جداگانه وقوع چنین خطراتی را مطالعه کردهاند. آنها حرکات اجرام فضایی را زیر نظر گرفته، موشکهای مناسب برای ردیابی مسیر حرکت آنها ساخته و با استفاده از الگوهای رایانهای، احتمال استفاده از انفجارهای هستهای برای خرد کردن شهابسنگهای بزرگ را بررسی کردهاند.
اما اکنون تحت تأثیر حساسیت بیشتر افکار عمومی و توجه بخش خصوصی به خطرات ناشی از اصابت اجرام آسمانی به کره زمین به نظر میرسد که نهادهایی مثل ناسا و سازمان امنیت هستهای آمریکا طرحهای خود را در این زمینه گسترش دادهاند.
همزمان با آغاز همکاری میان این دو نهاد روشهای جدیدی نیز برای اطلاعرسانی و آگاهی مردم از این مسئله راهاندازی شدهاست. یک نمونه آن وبسایت جدید ناسا است که به علاقهمندان امکان میدهد به بخشی از اطلاعات جمعآوری شده توسط این نهاد از حرکت اجرام آسمانی دسترسی پیدا کنند.
روزنامه هافینگتون پست نیز در مقالهای به این موضوع پرداخته و یادآوری میکند که در ۳۰ ژوئن سال ۱۹۰۸ اصابت یک شهابسنگ به نقطهای در سیبری بیش از هزار کیلومتر مربع از جنگلهای منطقه را نابود کرد و مورد سال ۲۰۱۳ نیز نشان میدهد که اصابت اجرام فضایی به زمین یک خطر بالقوه است.
بسیاری از اخترشناسان معتقدند که اجرام آسمانی پیش از نزدیک شدن به فضای کره زمین خرد شده و به این خاطر بعید است جرم آسمانی بزرگی به زمین برسد.
با این همه سازمان ناسا در یکی از تازهترین بیانیههای خود در این زمینه تأکید میکند که برای پرهیز از وقوع تلفات انسانی علاوه بر ردیابی و پیشبینی مسیر حرکت شهابسنگها، باید سامانهای برای هشدار و اطلاعرسانی راهاندازی کرد که قبل از اصابت این اجرام بتواند تخلیه اهالی منطقه را به انجام برساند.
یکی از مباحث مهمی که در روشهای حفاظت از سیاره زمین مطرح شده استفاده از انفجارهای اتمی برای منحرف کردن شهابسنگها از مسیر حرکت آنهاست. مقامات ناسا و سازمان امنیت هستهای آمریکا در این مورد اظهار نظر رسمی نکردهاند. اما گروهی از دانشمندان معتقدند که فارغ از درست و یا غلط بودن این روش، باید در مورد آن بررسیهای لازم صورت بگیرد تا پیش از وقوع هر حادثهای تصمیم درست اتخاذ شود.