صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۲۰۱۵۶۸
تعداد نظرات: ۲۰ نظر
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۰۹ - ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۴
رویترز:
وزیر امور خارجه جدید عربستان به عنوان یک فرد تحصیلکرده در آمریکا و آشنا با صحنه دیپلماتیک واشنگتن که برای مدت زمانی طولانی، مشاور حکام عربستان بوده است، سخنگویی فصیح برای رویکرد جسورانه و جدید ریاض در قبال مناقشات روز افزون خاورمیانه به شمار می رود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :


رویترز نوشت: وزیر امور خارجه جدید عربستان به عنوان یک فرد تحصیلکرده در آمریکا و آشنا با صحنه دیپلماتیک واشنگتن که برای مدت زمانی طولانی، مشاور حکام عربستان بوده است، سخنگویی فصیح برای رویکرد جسورانه و جدید ریاض در قبال مناقشات روز افزون خاورمیانه به شمار می رود.

به گزارش «انتخاب»، عادل الجبیر که چهره ای شناخته شده در محافل دولتی واشنگتن و تلویزیون های آمریکاست اولین وزیر خارجه عربستان است که از خاندان سلطنتی نیست. وی جانشین سعود الفیصل می شود که چهار دهه این سمت را در اختیار داشت. فیصل به عنوان نماینده ویژه ملک سلمان پادشاه عربستان منصوب شده است.

جبیر 53 ساله نه تنها چهره ای مطرح در عرصه دیپلماسی عربستان است بلکه در ریاض جزو «خودی ها» به شمار می آید. وی به عنوان سفیر عربستان در آمریکا، در دیدارهای ملک عبدالله پادشاه سابق با باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا، نقش مترجم را برای پادشاه داشت و پیوسته برای ارائه گزارش به پادشاه بین واشنگتن و ریاض در حال حرکت بود. مهارت های کلامی جبیر برای یک خاندان محافظه کار که در عرصه اطلاع رسانی عمومی چندان خوب عمل نمی کند آن چنان از اهمیت خاصی برخوردار بود که وی ماه قبل خبر آغاز حملات هوایی ائتلاف تحت رهبری عربستان علیه حوثی های متحد ایران را در یمن اعلام کرد.

وی خبر آغاز این عملیات را در قالب کنترل کردن نفوذ ایران در کشوری که عربستان به عنوان حیات خلوت خود در نظر می گیرد توجیه کرد. وی در نشستی خبری با خبرنگاران در محل سفارت گفت:«ما می بینیم که ایران با حمایت از حوثی ها در حال ایفای نقشی بزرگ است.»

ایران حمایت نظامی از حوثی ها را تکذیب می کند ولی اقدام بی سابقه ریاض در ایجاد ائتلافی با هدف بمباران مواضع حوثی ها نشان می دهد که از نظر عربستان، تهدید ایران جدی است. این مسئله همچنین نشان داد که سیاست خارجی عربستان تا چه اندازه جسورانه شده است.

از نظر حکام آل سعود که در دهه گذشته درگیر کش و قوسی منطقه ای با ایران بوده اند، احتمال دستیابی ایران به بمب هسته ای یک کابوس به شمار می رود و به همین سبب مذاکرات ایران برای پایان دادن به مناقشه هسته ای طولانی مدت تهران با غرب، از نظر ریاض جای نگرانی دارد.

جبیر در 26 ماه مارس در مصاحبه ای با سی ان ان گفت:«همه خواستار حل و فصل مسالمت آمیز برنامه هسته ای ایران هستند ولی باید توافقی جدی و محکم در میان باشد که قابلیت راستی آزمایی داشته باشد. ما همچنین درباره مداخله ایران در امور کشورهای دیگر منطقه از جمله عراق، سوریه، لبنان، یمن و سایر مناطق نگرانی داریم.»

ایران نیز اعلام کرده است برنامه هسته ای این کشور اهداف صلح آمیز تولید برق را دنبال می کند. این کشور مداخله در امور کشورهای منطقه را نیز تکذیب می کند.

جبیر در سال 2011 میلادی و زمانی مطرح شد که آمریکا، دو ایرانی را به تلاش برای اجیر کردن یک قاتل با هدف قتل وی از طریق کار گذاشتن بمب در یک رستوران متهم کرد. ایران هرگونه نقش در این ماجرا را تکذیب کرد. محمود احمدی نژاد که در آن زمان رئیس جمهور ایران بود گفت این توطئه ساختگی را آمریکا ایجاد کرده است تا میان تهران و عربستان شکاف ایجاد کند.

ولی در سال 2013 یک فروشنده خودروهای دست دوم در تگزاس که متولد ایران بود بعد از اعتراف به مشارکت در طرح قتل جبیر با همکاری یک واحد نظامی ایران، به 25 سال زندان محکوم شد. جبیر در سال 2005 به عنوان مشاور دربار سلطنتی منصوب و در سال 2007 نیز سفیر عربستان در آمریکا شد. وی در واشنگتن جانشین شاهزاده ترکی الفیصل شد که رئیس سابق سازمان اطلاعاتی عربستان بود. چند سال قبل از این ماجرا، جبیر در پی حملات یازده سپتامبر در خاک آمریکا، از طرف مقامات عربستان مسئول هدایت تلاش ها برای جدا نگهداشتن خانواده سلطنتی از ستیزه جویان القاعده شده بود.

جبیر که به زبان های عربی، انگلیسی و آلمانی مسلط است در سال 1982 میلادی لیسانس علوم سیاسی و اقتصاد را از دانشگاه نورث تگزاس و دو سال بعد فوق لیسانس روابط بین الملل را از دانشگاه جرج تاون اخذ کرد.

همچنین، بی بی سی عربی پیش بینی کرد با معرفی عادل الجبیر به عنوان وزیر امور خارجه عربستان سعودی، رویارویی بین ریاض و تهران در منطقه تشدید شود. 

عادل الجبیر اکنون یک فرد فن سالار از خارج خاندان آل سعود است و به همین علت بر اساس رویکرد پادشاه عمل خواهد کرد. اما مسئله قابل توجه آن است که عربستان از آغاز عملیات طوفان قاطعیت تاکنون نقش پشت پرده در منطقه را به ایفای نقش علنی در منطقه تبدیل کرده است. عادل الجبیر از روابط خود با آمریکا استفاده خواهد کرد تا عربستان همچنان در عرصه منطقه حضور داشته باشد، بنابراین رویارویی با ایران شدیدتر از گذشته خواهد بود.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۰
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۴
reza
|
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
به نظر من تیم وزارت خارجه ما به اندازه کافی قدرتمند هستش که فردی مثل عادل جبیر نتونه خللی به روابط ما با دنیا به خصوص دنیای غرب وارد کنه در ضمن ما هیچ نیاز مبرمی به داشتن رابطه با کشوری مثل عربستان نداریم که بترسیم از این که این آقا باعث تیرگی بیشتر روابط ما با عربستان بشه . عربستان تا امروز هم هیچ کوتاهی برای ضربه زدن به ما نکرده ولی اون چیزی که مسلمه اینه که ایران هم اکنون قدرت اول و برتر منطقه هست و ارزشی که ایران برای امریکا و اروپا داشته و داره هیچ کشوری در منظقه ما نداره . عربستان برای ما خطر نیست و فقط موی دماغ ما شده بشرطی که ما بتونیم با اروپا و امریکا روابط سازنده و مناسبی داشته باشیم میتونیم این مو رو از دماغ خودمون بکنیم و بندازیم بره .
ناشناس
|
۱۵:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
این فرد سیسی عربستان است برای ایران هیچگونه مشکلی ندارد انشاالله به زودی نابودی خاندان آل سعود را خواهیم دید
ناشناس
|
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
ما چه نیازی به عربستان داریم عربستان جز نفت چی داره
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۵:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
ما بع عربستان نیازی نداریم . ولی این که گفتی عربستان فقط نفت داره :جمع تولید و صادرات غیر نفتی عربستان شامل پتروشیمب و صنایع سنگین و... از درامد نفت و گاز ما بیش تره . عربستان خیلی خیلی ثروتمنده . پول قدرت و نفوذ میاره و خیلی چیز های دیگه
شروین
|
۱۴:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
یه موضوعی خیلی جالب وتامل برانگیزه
وزیران امور خارجه منطقه خاور میانه تمام کسانی هستند که زبان انگلسی رو بهتر ازبان مادری میشناسن توی آمریکا سرشناس تر از کشور خودشون هستن ..
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۵:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
اگه به زبان قرقیزستان صحبت کنن چطوره
ناشناس
|
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
نمیدونم پرا قیافه این آقا منو یاد پینوکیو میندازه .
سلام
|
۱۲:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
اين همونه كه مدتي پيش ميخواستند در امريكا ترورش كنند؟
حسين
|
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
مجبور ميشه زانو بزنه جلوي ايران.عجله نكنيد اين آقا شاگرد اقاي ظريف هم نيست.جوجه ديپلماته.اولين موضع گيريش همه چيز رو مشخص ميكنه.
منوچهر
|
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
موفقیتهای تیم دیپلماتیک ما وانزوایی که دکترظریف برعربستان تحمیل کرده وادارشون کرده که یه وزیر خارجه مثلا به تصورخودشون هم وزن ظریف به میدان بفرستند ولی تفاوت ظریف با عادل الجبیر به قدری زیاده که اصلا امکان توفیق عادل الجبیر وجودنداره تازه میتونه خطر شکست انحصارقدرت در آل سعود رو هم دربرداشته باشه.
ناشناس
|
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
به فرضم بخواد خراب کنه، که چی می شه حالا!!!!!
ناشناس
|
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
به نظر من خیلی تندرو هستش
ناشناس
|
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
نمردیم و یه عربستانی کت و شلواری دیدیم
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
ناهار که بشه تغییر لباس میده .
علی ر
| |
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
نمیدانم با فوکول وکت وشلوارش بلده گردن آدما را با شمشیر بزنه یا نه ؟
رضامیانه
|
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
عربستان ومخصوصا ال سعود هیچ وقت به ایران به عنوان یک دوست و همسایه خوب نکاه نمی کند
مجتبی زارعی
|
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
مواظب باش مثل بندر بن سلطان به سرت نیاد
ناشناس
|
۱۰:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
در عرصه دیپلماتیک یک اصل وجود دارد و این است که "هیچگاه حریفت را دسته کم نگیر".
پاسخ ها
سیامک
| |
۱۱:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
بصورت واضح عربستان به تقلید از ایران، شخصی رو برای دیپلماسی خارجی خودش و اختلال در رابطه ایران و امریکا انتخاب کرد که فرهنگ امریکا رو بشناسه...
فریبرز
| |
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
این دیپلمات عرب، جوانتر از آنی است که برای سرزمین ایران مزاحم تلقی شود . تنها می توان گفت او برآمده از رویکرد جدید عربستان صعودی است .