صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۱ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۹۸۵۲۲
تاریخ انتشار: ۲۴ : ۱۵ - ۲۲ فروردين ۱۳۹۴
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

يافته‌هاي جديد دانشمند ايراني و همکارانش نشان مي‌دهد کاهش 30 دقيقه خواب روزانه در هفته، پيامدهاي طولاني‌مدتي روي وزن و متابوليسم بدن دارد.در حالي که مطالعات قبلي نشان داده‌ بود کمبود خواب با چاقي و ديابت مرتبط است، پروفسور «شهراد طاهري» و تيم تحقيقاتي‌اش دريافته‌اند کاهش 30 دقيقه خواب در هر روز در طول هفته مي‌تواند اثرات مهمي بر چاقي و مقاومت بدن به انسولين داشته باشد.

يافته‌هاي «طاهري» و همکارانش در کالج پزشکي ويل کورنل واقع در دوحه قطر، مشاهدات پيشين را مبني بر اينکه کمبود خواب داراي پيامدهاي متابوليک است تقويت کرد. به دليل دل‌مشغولي‌هاي اجتماعي و شغلي، مردم اغلب در طول روزهاي هفته، کمبود خواب دارند و در روزهاي پاياني هفته اين کم‌خوابي را جبران مي‌کنند با اين حال، کمبود خواب روزانه در روزهاي هفته منجر به اختلال متابوليک طولاني‌مدت مي‌شود و اين موضوع شروع يا تشديد ديابت نوع 2 را به دنبال خواهد داشت.

طاهري در اين باره گفت: کمبود خواب در جوامع مدرن شايع است، اما دانشمندان فقط در دهه اخير متوجه پيامدهاي متابوليک آن شده‌اند.

يافته‌هاي جديد فوايد مثبتي روي متابوليسم بدن دارد و نشان مي‌دهد، وارد کردن خواب به سبک زندگي افراد براي کاهش وزن و مبتلا نشدن به ديابت مؤثر است.

محققان 522 بيمار را که اخيراً به ديابت نوع 2 مبتلا شده بودند، بررسي کردند و آنها را به طور تصادفي در سه گروه مراقبت‌هاي معمول، مداخله فعاليت فيزيکي يا مداخله در رژيم غذايي يا فعاليت جسماني، گروه‌بندي کردند.

شرکت‌کنندگان، گزارشي از وضعيت خواب را در طول هفت روز تکميل و کمبود خواب خود را در روزهاي هفته اعلام کردند. محققان قد و وزن اين افراد و همچنين دور کمر را براي تعيين وضعيت چاقي آنها اندازه گرفتند. دانشمندان نمونه‌هاي خون سوژه‌ها را براي امکان حساسيت‌ به انسولين تحليل کردند.

اين شرکت‌کنندگان با سوژه‌هايي مقايسه شدند که هيچ نوع کمبود خوابي را در طول روزهاي هفته نداشتند، در نهايت مشخص شد افراد داراي کمبود خواب در روزهاي هفته، 72 درصد بيشتر احتمال داشت که چاقي داشته باشند و طي شش ماه، اين کمبود خواب تا حد زيادي به چاقي مفرط و مقاومت در مقابل انسولين مرتبط بود.

طي 12 ماه براي هر نيم ساعت کسري خواب روزانه در روزهاي هفته، خطر چاقي و مقاومت بدن به انسولين به ترتيب تا 17 و 39 درصد افزايش يافت.

دانشمندان توصيه کردند خواب بهينه و تحصيلات، کليد موفقيت آزمايشات باليني در آينده براي کنترل بيماري ديابت است.