صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۹۰۲۲۵
تاریخ انتشار: ۱۲ : ۱۰ - ۲۷ بهمن ۱۳۹۳
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

روز گذشته جدیدترین موتور جست‌وجوی ایرانی با نام «یوز» که گفته می‌شود امکان جست‌وجوی یک‌میلیارد صفحه‌فارسی را دارد با حمایت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات راه‌اندازی شد. این اولین موتور جست‌وجوی ایرانی نیست که فعالیت خود را با هدف پاسخ به نیاز کاربران فارسی‌زبان شروع کرده است.

پیش از این دست‌کم خبر شروع‌به‌کار ٢٠موتور جست‌وجوی دیگر هم منتشر شده بود. براساس اطلاعاتی که در سایت پیوندها وجود دارد نام تعدادی از این موتورهای جست‌وجو به این شرح است؛ گیگل، بوبه، جس‌جو، طوقی، جاماسپ، زال، سلام، پارسی‌جو، پارس‌جو، تارجو، بجور، گُرگُر، یاحق و... .  خبر آغاز‌به‌کار گرگر و پارسی‌‌جو چند‌روز پیش منتشر شد، در‌همین‌باره برات قنبری، معاون برنامه‌ریزی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران خبر داده بود همزمان با دهه فجر امسال دوموتور جست‌وجو به‌عنوان اولین موتورهای جست‌وجوی ملی رونمایی می‌شود.

 براساس گفته‌های قنبری: «وزارت ارتباطات برای حمایت از موتورهای جست‌وجو بیش از ۱۷۰میلیاردتومان بودجه پیش‌بینی کرده که بخشی از این بودجه تاکنون اختصاص یافته و بخش دیگری از آن نیز به مرور زمان به این طرح‌ها تخصیص داده خواهد شد.» وی همچنین اعلام کرد: « وزارت ارتباطات در تلاش است راه را برای فعالیت شرکت‌های خصوصی در زمینه «راه‌اندازی موتورهای جست‌وجوی ایرانی» باز کند. اولین تلاش‌ها در ایران برای راه‌اندازی موتور جست‌وجوی ایرانی به سال١٣٨٩ برمی‌گردد، در این سال رضا تقی‌پور، وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات موضوع راه‌اندازی موتور جست‌وجوی بومی و ملی را به‌عنوان پروژه‌ای که در برنامه پنجم توسعه ایران پیش‌بینی شده، مطرح کرد. روز گذشته و در مراسم راه‌اندازی موتور جست‌وجوی یوز وزیر ارتباطات‌وفناوری اطلاعات با‌ بیان‌ اینکه دولت حامی حریم خصوصی افراد است، گفت: «موتور جست‌وجوی داخلی بهتر از خارجی امانت‌داری می‌کند.»

به گزارش ایرنا محمود واعظی اعلام کرد: «این موتور جست‌وجو دولتی نیست و دولت تنها نقش حمایتی در این پروژه دارد. دولت تنها از شرکت‌های خصوصی که در فضای مجازی فعال هستند حمایت می‌کند و به ‌محض‌ اینکه شرکت‌ها به سود‌دهی برسند دولت کاری به آنها نخواهد داشت.»وی ادامه داد: «اینکه مردم فکر کنند اگر از گوگل استفاده کنند اطلاعات آنها محفوظ است اما در موتور جست‌وجوی داخلی محفوظ نیست اشتباه است یا آشنایی از فضای مجازی ندارند. ما همواره از مردم خواسته‌ایم سعی کنند تا جایی که امکان دارد اطلاعات خصوصی خود را در شبکه‌های اجتماعی قرار ندهند.»

وی درخصوص نحوه فیلترینگ موتور جست‌وجوی ایرانی نیز گفت: «صفحاتی که در دیتاسنتر این موتور جست‌وجو قراردارد قابل‌قبول هستند و نیازمند فیلترینگ نیست و حتی در زمینه واژه‌های سیاسی نیز فیلترینگ وجود ندارد.» وزیر ارتباطات‌وفناوری اطلاعات درخصوص تضمین موفق‌بودن این پروژه نیز افزود: «این بستگی به خود شرکت‌ها دارد و اگر بتوانند نیازمندی‌های مردم را تامین کنند قطعا موفق خواهند شد.» واعظی در‌‌باره مزیت‌های موتور جست‌وجوی ایرانی نیز گفت: «اگر چه جامعیت گوگل از موتور جست‌وجوی ایرانی یوز بیشتر است، ولی مزیت یوز در این است که اگر بخواهیم جست‌وجوی صفحات فارسی را انجام دهیم سرعت بالاتر و جامعیت بیشتری دارد.»

وزیر ارتباطات‌وفناوری اطلاعات همچنین در این مراسم اعلام کرد: «در سال‌جاری ٩٠میلیاردتومان برای این پروژه‌ها در بودجه مصوب شد که این میزان برای سال آینده به ١٢٠میلیاردتومان افزایش یافته است بنابراین نگاه ما حمایت از چنین طرح‌هایی است.» علاوه‌بر او مهدی نقوی، مدیر و طراح پروژه یوز در مراسم رونمایی از این موتور جست‌وجوی ایرانی با بیان اینکه در راه‌اندازی موتور جست‌وجوی بومی «یوز»، ۹جویشگر خارجی مطالعه شده است، گفت: «این پروژه در گام نخست یک‌میلیارد صفحه‌فارسی را پوشش می‌دهد، در‌همین‌حال افزایش پوشش زبان‌های فارسی، عربی و انگلیسی به شش‌میلیارد صفحه و به‌دست‌آوردن ۲۰درصد جست‌وجوی تحت وب در کشور از جمله اهداف این پروژه در گام دوم خواهد بود.»