پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
وزیر امور خارجه لهستان ( رادوسلاو شیکورسکی ) قرار است روز جمعه آینده به ایران سفر کند. این نخستین سفر وی به ایران بعد از 12 سال است.
وزیر خارجه لهستان با نگارش و انتشار یادداشتی با عنوان " بازگشت به ایران پس از 12سال" در روزنامه شرق به تشریح اهداف سفر به تهران و زمینه های همکاری دو کشور لهستان و ایران پرداخت.
متن این مقاله به این شرح است:
نخستین بار 12سال پیش، زمانی که بهعنوان معاون وزیر امور خارجه مشغول به کار بودم، از ایران بازدید کردم. بازگشت به این سرزمین زیبا، بعد از گذشت تمام این سالها نه تنها خاطرات دلپسند را یادآور میشود بلکه انعکاس فرحبخشی از روابط دوجانبه ماست.
مردم ما تاریخ دوستی طولانی را با هم سهیم شدند. یکی از نمونههای بینظیر دوستی بین کشور لهستان و کشور ایران، میهماننوازی سخاوتمندانه کشور ایران از 120سرباز و شهروند لهستانی آزادشده از اردوگاه زندان شوروی در اوج جنگ جهانی دوم است. زمانی که پناهندگان لهستانی در سال 1942 پا به بندر انزلی در ایران نهادند، با شفقت و همدردی فراوان روبهرو شدند که سپاسگزار آن هستیم.
در حالی که تاریخ هر دو کشورهایمان، لحظههای مشابه بیشماری از سختی، دشواری و ایثار پشت سر نهاده، این لحظهها مملو از اعمال انعطافپذیری نیز بودهاند. در واقع لهستانیها بیستوپنجمین سالگرد استقلالشان را پس از نیم قرن تحتسلطه شوروی، در سال 2014 جشن گرفتند.
این استقلال بر دو جنگ ویرانگر جهانی، میانپرده کوتاهی از استقلال و بیش از صدسال بیوطن بودن - دورهای که به «پارتیشنها» (تفکیکات) معروف است که طی آن کشور لهستان از روی نقشهها محو شد - مقدم است. بنابراین مردم لهستان بهخوبی از تاثیر تاریخ بر حال حاضر و اینکه تاریخ آینده را تعیین نمیکند، آگاهی دارند.
طی 25سال گذشته، ما شاهد جهشی بیسابقه، (رو به جلو) از لحاظ توسعه اقتصادی و دفاع از منافع ملیمان بودهایم. هم اکنون کشور لهستان امنتر و سعادتمندتر از هر زمان دیگری در 500 سال گذشته است. یکی از کلیدهای این دگرگونی، تصمیم ما در تبدیلشدن به بخشی از حوزه سیاسی و اقتصادی اروپا و اقیانوس اطلس بوده است.
این دگرگونی با فرآیند انتقال دشوار و گاه دردناکی همراه بوده است. برای رسیدن به موفقیت، ما باید بر بیاعتمادی و ترسهای نهادینه شده در اذهان لهستانیها غلبه میکردیم. پیش از سال 2004، بسیاری از لهستانیهایی که همانند ایرانیها به استقلال و آزادیشان عشق میورزیدند، بیم آن داشتند که پیوستن به اتحادیه اروپا به معنی مطیع بودن برای بار دیگر است.
اکنون میدانیم که آن ترسها در واقع تا چه اندازه بیاساس بودهاند. پس از پیوستن به اتحادیه اروپا، ما برای دنبال کردن اهداف سیاسیمان بهطور موثری مجهزتر بوده و همچنین بهطور گستردهای موفقتر هستیم. در جهان امروزی، هیچ کشوری در صورتی که خود را از همسایگانش و جهان جدا کند قادر به کسب موفقیت نخواهد بود.
تلاش برای حفظ حق حاکمیت کامل ملی، اغلب موضوعی قابل درک است، به خصوص زمانی که با گذشته دردناکی همراه باشد اما این مساله با واقعیتهای عصر مدرن همخوانی ندارد. امروزه، استغنای طبع، خیالی بیش نیست. جامعه بینالمللی از همیشه بیشتر به هم متصل است و این غیرممکن است که بدون هیچ تاثیری از جهان پیرامونمان باقی بمانیم. انتخاب معطلبودن در حاشیه، چیزی را تغییر نمیدهد: در عوض، تنها به توانایی تاثیر گذاشتن بر دیگران خدشه وارد کرده و مانع شکوفایی کامل پتانسیل آنها از چنین گوشهگیری و منزویبودن میشود.
همانطور که رییسجمهور محترم، آقای روحانی و وزیر محترم امور خارجه، آقای ظریف به درستی خاطرنشان کردند، تعامل سازنده با کشورهای واقع در محلهای فوری - و فراتر - تنها راه برای اطمینان حاصل کردن از رشد پایدار و افزایش چشمانداز برای آینده است.
توسعههای اخیر گواه علاقهمندی کشور ایران برای داشتن تعامل سازنده با جهان است. ما حضور ایران در حل بحران سوریه را پذیرا هستیم و امید داریم که این کشور بهطور کامل بر وظیفهاش برای اطمینان در اجرای موثر توافقات ژنو متعهد بماند. در عوض این مهم موجب هموارکردن راهها به سمت عادیسازی روابط بین کشور جمهوری اسلامی ایران و دیگر شرکای خارج از کشور خواهد شد.
هنوز کارهای زیادی باید انجام شود، شاید راه پیشرو طولانی، پیچاپیچ و پر از موانع باشد اما ما برای همیاری در این مرحله ایستادهایم. متقاعد هستم که تجربیات ما در ترتیبدادن بازگشت کشور ایران به مشارکت کامل بینالمللی مفید بوده و ما مایل هستیم تا آن را با دوستان ایرانیمان سهیم شویم.
در واقع، این مهم در حال وقوع است: طی بازدید آینده من از کشور ایران، مایلم که گفتوگوهای بسیاری با همتای ایرانی خود، جناب آقای دکتر ظریف - شخصی که 12سال پیش وی را ملاقات کردم - همچنین دیگر مقامات عالیرتبه ایرانی داشته باشم. تمرکز ما بر چگونگی توسعه بنیان نیرومند دوستی بین کشورهایمان و مردممان در جهت منفعت هر دو کشور و جامعه جهانی بهعنوان یک کل، خواهد بود.
گذشته از آن، کشور لهستان بهزودی یک هیات تجاری را به ریاست معاون نخستوزیر کشور ما و متشکل از 50 رهبر کسبوکار به کشور ایران خواهد فرستاد. این بازدید، بخش اقتصادی قدرتمند روابط لهستان و ایران را به نمایش خواهد کشید.
همچنین شایان ذکر است که امسال، ما پانصدوچهلمین سالگرد اولین مبادلات دیپلماتیک بین کشور لهستان و کشور ایران را - که یک دستاورد تاریخی است که بر سنت روشنفکری و تحمل ما تاکید دارد - جشن خواهیم گرفت. اجازه میخواهم که از این فرصت جهت پرورش همکاری پایدار، جامع و چندوجهی به خصوص در زمینههای سیاست خارجی، تجاری، فرهنگی و علمی استفاده کنم. در آخر، بهعنوان نیروهای منطقهای و بازیگران اصلی بینالمللی، معتقدم که کشور لهستان و کشور ایران وظیفهای جهت همیاری در بازگرداندن اعتماد متقابل و اعتبار ضروری در جامعه جهانی امروز را دارند.
بدبختی رو ببین؛ لهستانم برامون خط مشی تعیین میکنه