پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : اقدامات شبكه تلويزيوني الجزيره در بهبود مواضع نسبت به سوريه در حالي صورت ميگيرد كه مخاطبان اين شبكه از 43 ميليون به 6 ميليون نفر كاهش يافتهاند.
روزنامه الاخبار لبنان نوشت: با آغاز بحران سوريه از دو سال پيش، شبكه الجزيره يكي از عوامل اصلي حمله رسانهاي بر ضد نظام سوريه به شمار ميرفت. اين شبكه بسيار تلاش كرد تا با دروغ پردازي و تحريف واقعيتها، اعتراضات مسالمتآميز را به سمت نظاميگري سوق دهد. اما امروز وضعيت فرق كرده است و مسائل پشت پرده از اين حكايت دارد كه قطر قصد دارد سياست خود در قبال دمشق را تغيير دهد. 31 ماه پيش شبكه الجزيره قطر به منظور پوشش اعتراضات در سوريه اصطلاحاتي همچون " گردانهاي اسد" را وضع كرد و كشتههاي ارتش سوريه و تروريستها را به ترتيب "كشته" و "شهيد" معرفي كرد. در حقيقت عملكرد الجزيره بازتاب سياست قطر در قبال سوريه بود. اين شبكه از تمام شبكههايي كه در اين راستا حركت ميكردند و توسط سران ارتجاع عرب حمايت مالي ميشد، پيشي گرفت. همه اين شبكههاي رسانهاي در چارچوب يك برنامه يكسان كه همان توجيه جنايتهاي شورشيان مسلح و مشاركت در بسيج گروههاي طايفهاي بود، حركت ميكردند.
دست اندركاران شبكه الجزيره كه طي چند ماه بودجه هنگفتي را براي ساقط كردن نظام سوريه دريافت كرده بودند، به مانند رهبران پيشين قطر - بعد از شكلگيري انقلاب در تونس، ليبي و يمن - دچار غرور شدند، اما امروز بعد از رسيدن "تميم بن حمد" به قدرت و خارج شدن پرونده سوريه از دست اين كشور كوچك دچار سرخوردگي شده است. از سوي ديگر قطر بعد از سقوط محمد مرسي رئيسجمهور سابق مصر يك سيلي محكم را دريافت كرد، شبكه الجزيره با كودتا دانستن حادثه مذكور، به حمايت از اخوانالمسلمين برخاسته و همت خود را به كار گرفته تا اين حزب دوباره به قدرت برسد؛ امري كه با استقبال مصريها روبرو نشد.
افزون بر آنچه گفته شد تعداد زيادي از كاركنان دفتر اين شبكه در مصر به اتهام اينكه اين شبكه صلاحيت خود را از دست داده و به دشمن مصر تبديل گشته، بازداشت شدند. كساني كه اخيراً فعاليتهاي اين شبكه حامي اخوانالمسلمين را رصد ميكنند، ميدانند كه الجزيره بيش از مسئله سوريه، به موضوع مصر ميپردازد.
شكستهايي كه از آن ياد شد، رهبران قطر را واداشت تا در پرونده سوريه بخصوص بعد از تغيير رويكرد نظام بينالملل در قبال نظام سوريه تجديدنظر كنند. بر همين اساس ميبينيم كه قطر، مواضع جديدي را اتخاذ كرده كه از آن جمله ميتوان به توقف حمايت از شورشيان مسلح، عدم سرمايهگذاري مالي در بازار سياه سوريه و نيز تغيير تدريجي رويكرد رسانهاي الجزيره اشاره كرد. آنچه گفته شد نه تحليل موضع قطر، كه در واقع واقعيتهايي است كه وجود دارد.
"سرلشكر عباس ابراهيم" مدير كل امنيت داخلي لبنان ميگويد: "شيخ تميم" دو نامه تقديم "سرلشكر علي مملوك" مسئول دفتر امنيت ملي سوريه نموده تا وي آن دو را به دست بشار اسد برساند. بنا به گفته يك منبع آگاه، تميم در اين دو نامه براي پايان بخشيدن به اختلافات با سوريه اعلام آمادگي كرده است. قطر در نامههاي مذكور به چندين بند اشاره كرده كه از آن جمله ميتوان به تغيير رويكرد الجزيره اشاره كرد. تميم پيشنهاد كرده است كه بعضي از خبرنگاران "الرأي و الرأي الآخر"[يك نظر و نظري ديگر] وارد دمشق شوند تا تغيير رويكرد رسانهاي قطر به تدريج انجام شود، چرا كه بيكباره نميتوان اين رويكرد را تغيير داد. اين اقدام قطر به معناي نشان دادن انعطاف در برابر ديدگاه رسمي سوريه و كاستن از لحن تند و حجم اخباري است كه بر ضد سوريه مخابره ميشود.
منبع مذكور ميگويد: رهبران سوريه از آنجا كه دست مقامات قطر به خون مردم سوريه آغشته است به يكباره با اين پيشنهاد موافقت نكرده و اعلام كردهاند كه اين امر در وهله نخست، نيازمند تغييرات ملموس و عيني در موضع قطريهاست. ضمن آنكه قطر كاملاً از دخالت خود در سوريه دست بر نداشته است. پيشتر اين پيشنهاد به ايرانيها داده شده بود، ولي آنها اعلام كرده بودند كه اين موضوع بين قطر و سوريه در جريان است و ايران دخالت نخواهد نكرد.
شبكه الجزيره تنها به تغييراتي جزئي اكتفا كرده و همچنان رويكردش در قبال سوريه كاملاً تغيير نكرده است. پيشتر الجزيره ضمن بيان اينكه ارتش الكترونيك سوريه، سايتهاي دولتي قطر را هك كرده است، گفته بود كه 20 تن از نيروهاي "لواء اسلام" در كمين نيروهاي ارتش در عتيبه حومه دمشق گرفتار شده و به قتل رسيدهاند.
در شرايطي كه انتظار ميرود تغييراتي ملموس در رويكرد قطر حادث شود، برخي از افرادي كه از جريان نامهنگاريهاي تميم مطلع هستند، ميگويند دوحه قصد دارد در كادر انساني اين شبكه (مسئولان خبر و تهيه كنندگان برنامه) تغييراتي را ايجاد كند.
به نظر ميرسد معيارهاي قطر اين روزها به سمت سوريه ميل كرده است. واقعيت آن است كه اين امر، نوعي بازتاب امنيتي تغيير موضع آمريكا و همپيمانان آن در قبال سوريه است. بايد پرسيد آيا در شرايطي كه مجله "لوماگ" اعلام كرد مخاطبان شبكه الجزيره از 43 مليون به 6 ميليون كاهش يافته، اين شبكه قطري بار ديگر ميتواند مخاطبان عرب را جذب نمايد.