صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۳۴۷۹۲
تاریخ انتشار: ۱۵ : ۱۴ - ۰۶ آبان ۱۳۹۲
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
 نرخ 3000 تومانی برای دلار همچنان مورد توجه و تاکید مقامات و فعالان اقتصادی قرار مي‌گیرد. این نرخ در حالت تعادل برای دلار تقریبا پس از انتخابات  ریاست‌جمهوری در چهار ماه گذشته  به دست آمده و مسیر رفع نگرانی از تحولات سیاسی و تنش‌های منطقه ای  نیز به تثبیت این قیمت برای دلار کمک ویژه کرده است.

انتظارات و توقعات مختلف برای تعدیل برخی قیمت‌ها و کاهش هزینه‌هاي سربار در بازار ارز همچنان ادامه دارد و البته توقعات واردکنندگان به مروربا واقعیت‌های موجود تطبیق مي‌یابد. برای فعالان اقتصادی نرخ واقعی ارز همان است که بر تابلوها نقش مي‌بندد. این نرخ برآیندی ازهمه نیروها و عوامل مثبت و منفی اقتصاد است که در قیمت بازار تبلور مي‌یابد. به هر روی در تازه‌ترین موضع گیری نیز معاون ارزی بانک مرکزی نیز براین سطح از قیمت دلار تاکید کرده است. دیروز او در خصوص رفع مشکل گشایش اعتبارات اسنادی نیز خبرهای مثبتی به خبرنگاران داده است.

بازکردن ال سی با 30 درصد هزینه محموله‌هاي وارداتی اتفاقی است که فعالان بازار همچنان منتظر اجرایی شدن آن هستند. نرخ واقعی دلار نرخ بازار است معاون ارزی بانک مرکزی با بیان اینکه نرخ واقعی دلار رقمی است که درتابلوهای بازار وجود دارد، از حل مشکل گشایش خطوط اعتبار اسنادی ۳۰ درصدی هم خبر داد. غلامعلی کامیاب معاون ارزی بانک مرکزی دیروز در جمع خبرنگاران در حاشیه همایش صندوق توسعه ملی گفت: مشکلی در گشایش خطوط اعتبار اسنادی (ال‌سی ‌30 درصدی) وجود ندارد. وی درمورد نرخ واقعی دلار گفت: وقتی بازار قیمت را حدود 3 هزار تومان تعیین می‌کند، لابد همین رقم قیمت واقعی است.

وی همچنین در مورد اختصاص ارز دانشجویی گفت: مشکلی در این زمینه گزارش نشده و وجود ندارد. کامیاب در خصوص بازگشایی و مشکلات موجود بر سر راه گشایش اعتبارات اسنادی ارزی توضیح داد: مشکلاتی وجود داشت که با بانک‌ها مذاکره شد و یکسری دستورالعمل‌ جدید و هماهنگی بین بانک‌های داخلی و بانک مرکزی نیاز داشت که این مشکل رفع شد. معاون ارزی بانک مرکزی همچنین در مورد اینکه بانک‌ها چه زمانی می‌توانند در مورد گشایش خطوط اعتبار اسنادی اقدام کنند، گفت: خود بانک‌ها می‌دانند که چه زمانی این خطوط اعتباری را بازگشایی کنند، اما هیچ جریمه‌ای برای آنها در نظر گرفته نشده است. این سخنان وی در حالی است که روزهای قبل نیز فعالان اقتصادی همین سطح را برای نرخ دلار تایید کرده بودند.

اسدالله عسگراولادی، رییس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران ضمن ابراز نگرانی از کاهش دوباره نرخ ارز به زیر 3000 تومان گفت: به اعتقاد من حفظ نرخ ارز روی 3000 تومان منطقی است و افزایش بیش از حد یا روند نزولی آن به زیر این نرخ اثرات منفی را روی تولید، واردات وصادرات می‌گذارد. وی ادامه داد: کاهش نرخ ارز به زیر 3000 تومان باعث رشد واردات شده و از سوی دیگر تولید داخل و صادرات را با مشکلات عدیده مواجه می‌کند. به نظر مي‌رسد پرسش و پاسخ‌ها در خصوص میزان واقعی نرخ ارز به همین جانیز ختم نشودو در آینده همچنان مورد توجه و پرسش قرار گیرد. با این حال تقاضای تجاری ارز همچنان محدود است و افت واردات بیانگراین کاهش است. نوسان قیمت‌ها هم به مرور کمتر مي‌شود و فاصله نرخ خرید و فروش نیز دوباره به حداقل مي‌رسد.

دیروز بهای دلار تقریبا 3020 تومان بودو در ادامه با تعدیل مواجه شد. بهای سکه نیز با وجود نوسان ابتدای بازار دوباره به سطح قیمت روز شنبه تعدیل شد. در بازارهای جهانی به دلیل تعطیلی پایان هفته بازارهای جهانی، بهای هر اونس طلا در سطح 1353 دلار بسته مانده بود. با این حال برای امروز آغاز افزایشی انتظار مي‌رود. بلومبرگ هم بر افزایش قیمت طلا تاکید کرد نظرسنجی اواخر هفته کیتکو با اعلام رقم رای 70 درصدی از میان شرکت‌کنندگان، انتظاربرای افزایش بهای طلا را در بازارهای جهانی نشان مي‌داد.

روز گذشته نیز تازه ترین نظرسنجی بلومبرگ نشان داد که قیمت این فلز گرانبها طی روزهای آینده تحت تاثیر کاهش ارزش دلار و اجرای محرک پولی آمریکا با افزایش بیشتری روبه‌رو خواهد شد. سایت بلومبرگ با انتشار این نظرسنجی تاکید دوباره‌ای بر نگرش افزایشی بر قیمت طلا داشت. کارشناسان اقتصادی بر این باورند که کاهش ارزش دلار در روزهای آینده موجب افزایش تقاضا برای طلا خواهد شد و این مساله رشد قیمت جهانی این فلز را در پی خواهد داشت.

از میان 32 نفر شرکت‌کننده در این نظرسنجی 17 نفر پیش‌بینی کردند که قیمت طلا در روزهای آینده با افزایش روبه‌رو خواهد شد و 9 نفر نیز کاهش قیمت طلا را پیش‌بینی کردند و 6 نفر هم انتظار برای ثبات قیمت را مطرح کردند. شاخص ارزش دلار در برابر ارزهای معتبر بین‌المللی طی هفته گذشته به پایین‌ترین حد خود در دو ماه اخیر رسیده است. قیمت طلا طی سال‌هاي 2008 تا 2011 میلادی تحت تاثیر اجرای سیاست‌هاي انبساط پولی فدرال رزرو آمریکا بیش از 70 درصد رشد داشته است، ولی از ابتدای امسال تاکنون بیش از 20 درصد کاهش را تجربه کرده است.

انتشار گزارش اخیر وزارت کار آمریکا در خصوص ایجاد 148 هزار فرصت شغلی جدید در این کشور طی ماه سپتامبر نیز تاثیر زیادی بر افزایش قیمت طلا داشته است. ذخایر ارزی جهان از ۱۱ هزار میلیارد دلار گذشت همچنین صندوق بین المللی پول اعلام کرد: ذخایر ارزی جهان با افزایش ۶۰۶ میلیارد دلاری طی ۱۲ ماه به ۱۱ تریلیون و 138 میلیارد دلار در پایان نیمه نخست ۲۰۱۳ رسید. صندوق بین‌المللی پول در جدیدترین برآورد خود از ذخایر ارزی جهان اعلام کرد در پایان نیمه نخست سال جاری میلادی ارزش کل ذخایر ارزی جهان به 11 تریلیون و 138 میلیارد دلار رسیده است.

ذخایر ارزی جهان در پایان نیمه نخست 2013 نسبت به مدت مشابه سال قبل 606 میلیارد دلار معادل 6 درصد افزایش داشته است. ذخایر ارزی جهان در پایان نیمه نخست 2012 بالغ بر 10 تریلیون و 532 میلیارد دلار اعلام شده بود. بر اساس این گزارش بانک‌هاي مرکزی جهان عمده‌ترین دارندگان ذخایر ارزی هستند. از 11 تریلیون و 138 میلیارد دلار ذخیره ارزی موجود در جهان 7 تریلیون و 402 میلیارد دلار توسط بانک‌هاي مرکزی، یعنی دولت‌ها جمع‌آوری شده است. همچنین ذخایر ارزی بانک‌هاي مرکزی جهان طی 6 ماه یعنی از پایان سال 2012 تا پایان نیمه نخست 2013 با افزایش 276 میلیارد دلاری معادل چهار درصد مواجه شده است.

بانک‌هاي مرکزی کشورهای در حال توسعه 2 برابر کشورهای توسعه یافته ذخیره ارزی دارند به طوری که سهم بانک‌هاي مرکزی کشورهای در حال توسعه از ذخایر ارزی جهان در پایان نیمه نخست 2013 بالغ بر چهار تریلیون و 965 میلیارد دلار اعلام شده و این رقم برای کشورهای توسعه یافته 2 تریلیون و 437 میلیارد دلار گزارش شده است. ذخایر طلای جهان ۳۳ تن کم شد همچنین صندوق بین‌المللی پول با اشاره به سهم چهار درصدی خاورمیانه از ذخایر طلای جهان اعلام کرد کل ذخایر طلا در جهان در اوت ۲۰۱۳ نسبت به ماه قبل از آن ۳۳ تن کاهش یافت و به ۳۱ هزار و ۸۹۸ تن رسید. به گزارش خبرگزاری تسنیم در عین حال ذخایر طلای جهان در اوت امسال نسبت به پایان سال 2012 بالغ بر 191 تن افزایش داشته است.

بر اساس این گزارش کشورهای توسعه یافته بخش عمده‌ای از ذخایر طلای جهان را به خود اختصاص داده‌اند. این کشورها در پایان اوت امسال 21 هزار و 977 تن ذخیره طلا داشته‌اند که این رقم معادل 69 درصد کل ذخایر طلای جهان است. سهم کشورهای در حال توسعه از ذخایر طلای جهان 31 درصد معادل 9 هزار و 921 تن اعلام شده است. صندوق بین‌المللی پول ذخایر طلای منطقه خاورمیانه در پایان اوت 2013 را نیز یک هزار و 341 تن اعلام کرده که این رقم معادل چهار درصد کل ذخایر طلای جهان است.

منبع: دنیای اقتصاد