پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : با شدت گرفتن تهدیدهای آمریکا و همپیمانانش برای حمله به سوریه این سوال پیش میآید که دمشق تا چه میزان برای رویارویی با حمله احتمالی آماده است و ارتش این کشور چه امکاناتی را برای پاسخ گویی به این تجاوز در اختیار دارد.
به گزارش (ایسنا)، ارتش سوریه یکی از قویترین ارتشهای جهان از لحاظ تعداد و دومین ارتش قوی در بین کشورهای عربی بعد از مصر است.
فرماندهی کل ارتش سوریه را بشار اسد، رئیس جمهوری این کشور برعهده دارد و وزیر دفاع به عنوان معاون اسد، مقام دوم در تصمیمگیری در خصوص اقدامات ارتش محسوب می شود.
بنا بر آمار منتشر شده، ارتش سوریه بیش از 325 هزار نظامی در اختیار دارد که این افراد در سه بخش عمده ارتش یعنی نیروی زمینی، هوایی و دریایی تقسیم بندی میشوند.
نیروی زمینی ارتش سوریه قویترین بخش از بخشهای سه گانه ارتش این کشور محسوب میشود که نزدیک به 200 هزار نظامی در این بخش در حال فعالیت هستند و 300 هزار نیروی ذخیره دارد.
نیروی زمینی ارتش سوریه به سه فرماندهی کلی تقسیم میشود که فرماندهی اول در دمشق، فرماندهی دوم در منطقه الزبدانی و فرماندهی سوم ارتش سوریه در شهر حلب و در شمال این کشور واقع است.
نیروی زمینی ارتش سوریه از 9 لشکر زرهی، سه لشکر مکانیزه و چهار تیپ پیاده که مستقل از لشکرهای سوری فعالیت میکنند تشکیل شده است.
این نیرو همچنین دو لشکر ویژه زرهی در اختیار دارد که هر یک از چندین گردان و تیپ متخصص در امور دفاعی و حمله تشکیل شدهاند. دو تیپ توپخانه و دو تیپ متخصص در جنگ علیه استحکامات زرهی نیز که به شکل مستقل عمل میکنند توان دفاعی نیروی زمینی ارتش سوریه را تا حدود زیادی ارتقا داده است.
نیروی زمینی ارتش نزدیک به 4950 تانک در اختیار دارد که گفته میشود تعداد زیادی از این تانکها در درگیریهای داخلی از بین رفته باشد. تانکهای سوریه از نوع تی80، تی72، تی64، تی55 و تی90 است که نوع آخر تنها در اختیار گارد ریاست جمهوری سوریه است.
نیروی زمینی ارتش سوریه همچنین سه تیپ موشکی در اختیار دارد که هر یک از آنها از سه گردان تشکیل شدهاند وتمامی این گردانها مسلح به موشکهای زمین به زمین از انواع مختلف به ویژه اسکاد هستند.
بیشتر موشکهای سوریه ساخت روسیه هستند که متخصصان ارتش با همکاری کشورهای همپیمان دمشق، برد و قدرت انفجاری این موشکها را تا حدود زیادی ارتقاء دادهاند. برد موشکهای سوریه به دورترین نقاط کشورهای همسایه این کشور میرسد و این موشکها به راحتی هر نقطه از سرزمینهای اشغالی را هدف قرار می دهند.
برد این موشکها به 500 کیلومتر میرسد و نوع ارتقا یافته آن میتواند اهدافی در فاصله 700 کیلومتری را هدف قرار دهد.
سوریه همچنین یک تیپ دفاع دریایی در اختیار دارد که زیر نظر نیروی زمینی فعالیت میکند و از موشکهای زمین به دریا از انواع مختلف از جمله موشک روسی یاخونت که بسیار پیشرفته هستند بهره میگیرد.
مهمترین بخش نیروی زمینی ارتش سوریه و کارآزموده ترین این بخش لشکر گارد ریاست جمهوری سوریه است که خود شامل یگانهای توپخانه، مکانیزه وسه گردان زرهی است و بهترین ادوات نظامی ارتش سوریه و کارآزموده ترین نیروهای این ارتش، در لشکر مذکور فعالیت میکنند.
فرماندهی این لشکر را ماهر اسد، برادر بشار اسد رئیس جمهوری سوریه برعهده دارد و عملا جنگهای مختلف در سوریه توسط این لشکر اداره میشود.
نیروی هوایی ارتش سوریه یکی از قویترین نیروهای هوایی کشورهای عربی محسوب میشود که نزدیک به 900 هواپیما و هلی کوپتر نظامی و ترابری در اختیار دارد که نزدیک به چهار پنجم این تعداد را هواپیما و یک پنجم آن را هلیکوپترهای نظامی تشکیل میدهد.
بیشتر تجهیزات نیروی هوایی ارتش سوریه مانند دیگر بخشهای نظامی این کشور توسط شوروی و روسیه ساخته و تجهیز شده است و پدافند هوایی ارتش سوریه نیز که زیر نظر نیروی هوایی این کشور اداره میشود از قدرتمندترین بخشهای ارتش است که از موشکهای زمین به هوای مختلفی برخوردار است.
نیروی هوایی ارتش سوریه در سال 1948 و پس از استقلال این کشور از فرانسه تاسیس شد و در سه جنگ بزرگ با رژیم صهیونیستی مشارکت داشته که تجربههای زیادی از این طریق به دست آورده است.
نیروی هوایی سوریه به 25 گروه مختلف تقسیم میشود که این بخشها در فرودگاههای نظامی سوریه در منطق مختلف این کشور توزیع شدهاند.
سوریه نزدیک به 80 فرودگاه نظامی در اختیار دارد و با احتساب فرودگاههای کوچک و اعلام نشده این کشور شمار زیاد فرودگاههای ارتش، توان مانور نیروهای نظامی سوریه را تا حدود زیادی بالا برده است.
پدافند هوایی ارتش سوریه که مستقیما زیر نظر نیروی هوایی اداره میشود بیش از چهار هزار توپ ضد هوایی در اختیار دارد که کالیبر برخی از آنها تا 100 میلیمتر نیز میرسد.
پدافند هوایی سوریه همچنین بیش از 4100 سامانه دفاع موشکی سام در اختیار دارد که موشکهای آن از نوع سام 2، 3، 8، 16، 22 و 14 است.
فرودگاه هلیکوپتر ارتش سوریه
پدافند هوایی سوریه نزدیک به 60 هزار نظامی در اختیار دارد که در 2 لشکر ویژه ضد هوایی در حال خدمت هستند.
به دلیل ضعف جنگندههای ارتش سوریه در نبرد هوایی، پدافند هوایی این کشور و موشکهای سام از مهمترین امکانات ارتش برای رویارویی با هرگونه حمله هوایی به سوریه محسوب میشود.
ارتش سوریه همچنین قراردادی را با روسیه منعقد کرده است که براساس آن مسکو ارتش را به موشکهای اس 300 مسلح میکند اما به دلیل مخالفتهای کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی هیچ یک از این سامانه پیشرفته ضد هوایی تحویل دمشق نشده است و قرار است اولین محموله از آن در سال 2014 به سوریه تحویل داده شود.
نیروی دریایی سوریه در مقایسه با نیروی دریایی دیگر کشورهای عربی یک نیروی قوی محسوب میشود و اما اگر این نیرو را با نیروی دریایی دیگر کشورهای جهان مقایسه کنیم حرفی برای گفتن ندارد.
مهمترین پایگاه دریایی ارتش سوریه بندر اللاذقیه در شرق این کشور است که بیشترین فعالیت ارتش در این بندر انجام میشود. بندر طرطوس نیز دیگر بندر نظامی سوریه است که کشتیهای جنگی روسیه نیز بنا بر قرارداد منعقد شده میان دو طرف، در این بندر پهلو می گیرند.
نیروی دریایی سوریه براساس آمار تا سال 2012 متشکل از دو ناوچه ساخت روسیه است و بیش از 20 کشتی با توانایی حمل موشک است که نزدیک به شش کشتی موشک انداز سوریه نیز ساخت ایران است.
نیروی دریایی ارتش سوریه همچنین هفت کشتی مین ریز در اختیار دارد که برای عملیات مینریزی و مقابله با زیردریاییهای مهاجم از آنها استفاده میشود.
نیروی دریایی همچنین چندین کشتی آبی خاکی و نیز کشتیهای سوخت رسان و کشتیهای پشتیبان در اختیار دارد که کار تدارکات و عملیات لجستیکی را اجرا میکنند. این نیرو همچنین چندین هلی کوپتر ساخت روسیه در اختیار دارد که بیشتر برای ترابری از آنها استفاده میشود.
براساس آخرین گزارش مرکز بینالمللی مطالعات استراتژیک که مقر آن در لندن قرار دارد، ارتش سوریه از آغاز ناآرامیهای این کشور از سال 2011 تاکنون بسیاری از تواناییهای خود را از دست داده ولی همچنان یکی از قویترین ارتشهای کشورهای عربی محسوب میشود.
براساس گزارش صادر شده از سوی این مرکز، ارتش سوریه هم اکنون 187 هزار نظامی در اختیار دارد که 110 هزار آنها در نیروی زمینی، پنج هزار در نیروی دریایی و 27 هزار در نیروی هوایی مشغول به کار هستند و 36 هزار نظامی ارتش نیز در بخش پدافند هوایی به فعالیت مشغولند.
این تعداد در سال 2009، 325 هزار تن بود که تنها در نیروی زمینی 220 هزار نظامی فعالیت میکردند.
بنابر اعلام مرکز مذکور، توان تهاجمی و دفاعی ارتش سوریه به دلیل فرار برخی از نظامیان و نیز درگیریهای دو سال اخیر کاهش یافته است
مرکز بینالمللی مطالعات استراتژیک، نیروهای وابسته به ارتش سوریه را یکی از بخشهای فعال ارتش ارزیابی میکند که تعداد دقیق آنها مشخص نیست. تعداد این نیروها در سال 2009، 108 هزار شبه نظامی بود که 8 هزار به عنوان نیروهای ژاندارمری زیر نظر وزارت کشور اداره میشد و بیش از 100 هزار شبه نظامیان طرفدار اسد بودند که اکنون در جنگهای داخلی نقش موثری دارند.
نیروهای ذخیره ارتش سوریه براساس اعلام مرکز مذکور 314 هزار تن برای نیروی زمینی، چهار هزار برای نیروی دریایی، 10 هزار برای نیروی هوایی و 20 هزار نیرو برای پدافند هوایی ارتش سوریه هستند.
بنا بر اعلام مرکز بینالمللی مطالعات استراتژیک تعداد نیروهای نخبه ارتش سوریه که میتوان بر توان نظامی آنها اطمینان داشت نزدیک به 50 هزار نظامی است که علاوه بر آنها باید نیروهای ویژه سوریه و گارد ریاست جمهوری این کشور و همچنین دو لشکر سوم و چهارم ارتش را که زیر نظر ماهر اسد اداره میشوند به این تعداد افزود.
ارقامی که ذکر شد، آماری است که از سوی منابع مختلف رسمی و غیر رسمی اعلام شده است، اما همانگونه که مسئولان سوری بارها تاکید کردهاند، ارتش این کشور امکانات و تسلیحات اعلام نشدهای دارد که به گفته وزیر خارجه این کشور متجاوزان را غافلگیر خواهد کرد.