پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : دیوید آلبرایت، رییس موسسه علوم و امنیت بینالمللی به همراه سرنا کلر ورگانتینی گزارش جدیدی را علیه برنامه هستهیی ایران تهیه کردند تا باب یک نگرانی تازه را در خصوص برنامه هستهیی ایران باز کنند.
به گزارش ایسنا، در این گزارش به ظرفیت غنیسازی از طریق لیزر در ایران پرداخته و ادعا شده است: ایران فعالیتهای بسیاری را انجام داده که باعث تردید در این باره میشود که فعالیتهایش در زمینه غنیسازی لیزری را متوقف نکرده است. این فعالیتها شامل توسعه لیزرهای پیشرفته مناسب برای غنیسازی اورانیوم، برنامه پنهانی پیشین این کشور در زمینه غنیسازی با لیزر، ساخت و ساز گسترده در سایت برنامه از قبل اعلان نشده غنیسازی لیزری در لشکرآباد و اعلامیههای ایران در سال 2010 درباره داشتن توان غنیسازی اورانیوم با استفاده از لیزر است. در نتیجه اگرچه نگرانیها درباره برنامه سانتریفیوژ و راکتور آب سنگین ایران بر جای خود باقی است، قابل توجه است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی این موضوع را نیز دنبال کند که آیا ایران از سال 2003 به بعد فعالیت اعلام نشده در زمینه غنیسازی اورانیوم از طریق لیزر را دنبال کرده است یا خیر. ایران تا کنون اطلاعات و دسترسیهای لازم را برای حل این نگرانیها به آژانس ارایه نکرده است.
در این گزارش به تصاویری که از طریق ماهوارههای تجاری از سایت لشکرآباد تهیه شده اشاره و ادعا شده است که این سایت که در آن فعالیتهای غنیسازی لیزری تا سال 2003 انجام میگرفت گسترش یافته است.
این گزارش با بررسی مقالات علمی ایران در مجلات علمی، مقایسه نویسندگان و سازمانهای وابسته آنها و اقداماتی نظیر این به این نتیجه میرسد که ایران لیزرهای پیشرفتهای را تولید کرده است که برای استفاده در غنیسازی اورانیوم مناسب هستند و لشکرآباد مرکز این فعالیت است.
این گزارش حتی پیشنهاد تحریم سازمانها و افراد خاص مرتبط با این برنامه را میدهد و هشدار میدهد که دیگر کشورها مراقب خریدهای ایران در این زمینه باشند. نویسندگان این گزارش نتیجهگیریهای خود را نشان دهنده لزوم تصویب پروتکل الحاقی توسط ایران و نیز پذیرش دیگر اقدامات مربوط به راستیآزمایی توسط ایران در اسرع وقت میدانند.
این در حالی است که ایران همواره تاکید کرده است برنامه هستهیی را صرفا برای اهداف صلحآمیز دنبال میکند. تهران غنیسازی اورانیوم را حق لاینفک خود میداند و اعلام کرده است که از حقوق مشروع خود در این زمینه که تحت معاهده منع اشاعه تسلیحات هستهیی از آن بهرهمند است صرف نظر نخواهد کرد.