پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : تابناک: واپسین روزهای عمر دولت دهم در حوزه فرهنگ با التهاب سپری میشود و سینماگران در پیچیدهترین شرایط قابل تصور هستند اما ظاهراً با آب سردی که روز گذشته بر روی مخالفان خانه سینما ریخته شد، پروژه موازی سازی برای «خانه سینما» در دولت دهم غیرقابل تحقق شد و عملاً به تاریخ پیوست تا سینماگران بتوانند یک نفس راحت بکشند!
اردوکشی خیابانی یا همان وزنکشیِ روز گذشته جریان موسوم به «خانه سینمای 2» در مقابل وزارت فرهنگ و ارشاد به گونهای بود که برخیهای رسانههای حامی این جریان نزدیک به دولت نیز حاضر به پوشش خبر تجمع نشدند، چرا که این تجمع آنقدر جالب بود که بهترین ضدتبلیغ و صریحترین مصداق برای مشخص نمودن جایگاه این اقلیت مطلق است؛ اقلیت مطلقی که اکثریتشان از هنروران و عوامل تدارک بودند و برخیشان حتی در این حد نیز نقشی در سینمای ایران نداشتند.
اما تنها اتفاق تلخی که دیروز برای شمقدری و رفقایش رخ داد، برگزاری تجمع با این قلّت و کیفیت نبود، بلکه صدور حکمی از سوی شعبه 27 دادگاه عمومی حقوقی مجتمع قضایی شهید بهشتی تهران بود کام مدیران سینمایی وزارت ارشاد را تلختر از قبل ساخت چرا که این حکم به نوعی امکان راه اندازی «خانه سینمای 2» را در دولت دهم دشوارتر ساخت و فرصت چنین اقدامی از دوستان شمقدری در زمان باقی مانده از عمر دولت گرفته شد.
دولت یازدهم نیز اساساً شعارش بازگشایی «خانه سینما» است و بدین ترتیب ماجرای ایجاد «خانه سینمای 2» اساساً سالبه یه انتفاء موضوع خواهد بود. جمال خندان وکیل و مشاور حقوقی خانه سینما دیروز در تشریح این ماجرا گفت: تشکلی موسوم به شورای روسای صنوف سینمای ایران مورخ 19 تیر ماه اقدام به برگزاری مجمعی تحتعنوان مجمع عمومی خانه سینما نموده و برای خود هیات مدیره منتسب به خانه سینما نیز انتخاب و معرفی کرده است. ظاهراً ناظر وزارت ارشاد نیز در این مجمع شرکت داشته و به عنوان رئیس هیات مدیره این تشکل فرضی انتخاب شده است و مسئولین وزارت ارشاد هم با تایید اقدامات این گروه اعلام کردند که قصد دارند امکانات خانه سینما را به این گروه بسپارند.
وکیل خانه سینما ادامه داد: پس از این وقایع ، هیات مدیره خانه سینما برای جلوگیری از متلاشی شدن خانه سینما به نحو مذکور، در این خصوص از دستگاه قضایی تقاضای دادرسی فوری کرد که دکتر سیدمفید کلانتریان- رئیس شعبه 27 دادگاه عمومی تهران- با احراز سمت اعضای هیات مدیره خانه سینمای واقعی به موجب مفاد روزنامه رسمی کشور و با لحاظ مفاد آخرین اساسنامه قانونی خانه سینما، مصوب سال 1387 که هم اکنون ملاک عمل است، به موجب دادنامه شماره 920428 مورخ 29/4/92 وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را از ثبت و هرگونه ترتیب اثر دادن به صورتجلسه مجمع عمومی مورخ 19 تیر ماه گروه یادشده تحت عنوان «خانه سینما» منع کرد. این دادنامه از سوی ریاست محترم مجتمع قضایی شهید بهشتی تهران نیز مورد تایید قرار گرفت که بدین ترتیب و در حال حاضر تشکیل یک خانه سینمای جدید از سوی وزارت ارشاد منتفی شده است.
بهزاد ابتهاج مشاور حقوقی سازمان سینمایی پس از انتشار این حکم مدعی شد: بر اساس دستور موقت، دادگاه وارد رسیدگی میشود. اگر اسناد حقوقی کامل باشد بدون اینکه وجهی را به عنوان خسارت از شاکی بگیرند دستور موقت صادر میکند. اگر اسناد حقوقی کافی نباشد جهت اثبات ادعا خسارتی را تعین میکند. خانه سینما از طریق وکیلش درخواست دستور موقت را داده است و دادگاه هم مبلغ 20 میلیون تومان تعیین کرده است که اگر نتوانند حق را اثبات کنند باید مبلغ را پرداخت کنند. شعبه 27 مجتمع شهید بهشتی از حکم تعطیلی دائم خانه سینما اطلاع نداشته است و براساس اسنادی که وکیل خانه سینما ارایه داده، دستور را صادر کرده است.
در واقع بر اساس آنچه مشاور حقوقی و وکیل سازمان سینمایی مدعی شده، در صورت ارائه مستندات سازمان سینمایی، دستور قضایی موقت منع تشکیل «خانه سینما 2» لغو خواهد شد. هرچند درباره اینکه آیا این ادعا در سیر حقوقی تحقق میپیونند و بالاخره وزارت فرهنگ و ارشاد دولت دهم موفق به تشکیل و ثبت گروهی موازی با «خانه سینما خواهد شد، اطمینان وجود ندارد اما مسئله اساسی تری نیز وجود دارد و آن اینکه آیا چنین دستوری به عمر دولت دهم قد میدهد؟
طبیعتاً اگر قرار باشد تشریفات و سیر اداری پرونده در دادگاه پیگیری شده و مراحل تعیین زمان برای رسیدگی به اعتراض سازمان سینمایی به این حکم به شکل عادی طی شود، لغو دستور موقت احتمالاً در واپسین روزهای باقی مانده از دولت دهم محقق نخواهد شد و به دولت یازدهم محول میشود که درباره رویکرد دولت یازدهم اشاره شد؛ رویکردی که میتواند منجر به پایان همکاری وکیل سازمان سینمایی با این نهاد به واسطه پایان ماموریتش شود.
این در حالی است که احمدی نژاد در پاسخ به نامه مسعود جعفری جوزانی مبنی بر اعلام نظر درباره تفاهمنامه 13 تیر ماه جاری در خصوص نحوه ادامه فعالیت خانه سینما دیروز تاکید کرد که دولت به دلیل اهمیتی که برای عرصه هنر و به ویژه فعالیتهای سینمایی قائل است، برای حل مشکل وارد شده که نتیجه آن تدوین اساسنامه اصلاحی (هیات هفت نفره) و ابلاغ آن برای اجرا بوده و با اشاره به اهمیت حل مشکلات صنفی اهالی سینما، تفاهمنامه امضا شده بین رییس سازمان سینمایی و نمایندگان هیات مدیره خانه سینما در سیزدهم تیر ماه جاری را ملاک عمل دانست و بر ضرورت اجرای مفاد آن تاکید کرد.
فرهاد توحیدی رییس هیاتمدیره خانه سینما نیز در پی نامه اخیر رییسجمهور گفت: ما هم در راستای عمل به تفاهمنامهی 13 تیرماه، مجمع عمومی 6 مرداد را در همان مکان و زمان (خانه سینما در خیابان بهار) برگزار میکنیم و به سازمان سینمایی توصیه میکنیم که در مورد ناظرین وزارت ارشاد در مجمع عمومی تجدید نظر بکنند. در جریان اجرای تفاهمنامه بودیم که با عدم پایبندی به تفاهم، دوستانمان راه دیگری را در پیش گرفتند که منجر به مجمع عمومی 19 تیرماه با حضور 10 صنف شد. ما به مفاد آن تفاهمنامه پایبند هستیم و با توجه به تاکید مجدد آقای احمدینژاد بر اینکه تشکل دیگری رسمیت ندارد.
به گزارش تابناک،بسیار بعید به نظر میرسد، شمقدری و همکارانش که به اظهارات صریح دکتر احمدی نژاد مبنی بر غلط بودن پلمب خانه سینما توجه نکردند و دستور رئیس دولت را بی توجه گذاشتند، در این واپسین روزها با خانه سینما برای بازگشایی و برگزاری مجمع 6 مرداد و یا بعدتر همکاری کنند و احمدی نژاد نیز باهوش تر از آن است که در این روزها شمقدری را برکنار کند. اما آنچه مسلم است، حتی اگر این همکاری صورت نپذیرد، در ماه آتی و در دولت بعدی، چالش خانه سینما برای همیشه برطرف خواهد شد.